KLUB STARIH ČUKARICA Mali: Grad će olakšati penzionerima dobijanje novih zdravstevnih knjižica
Foto: Beoinfo

Obilazak

KLUB STARIH ČUKARICA Mali: Grad će olakšati penzionerima dobijanje novih zdravstevnih knjižica

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić obišli su danas Klub za stare „Čukarica”, gde penzioneri imaju mogućnost elektronske prijave za zamenu zdravstvenih knjižica.

Saradnjom Gradske uprave – Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Direkcije za lokalnu samoupravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave najstarijima je pružena mogućnost da se elektronski prijave za zamenu zdravstvenih knjižica a zahteve obrađuju volonteri, studenti Fakulteta organizacionih nauka.

Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan kako ovaj sistem pomoći najstarijim sugrađanima funkcioniše, o čemu dovoljno govore i prve reakcije najstarijih sugrađana.

– Meni su najvažnija dva komentara koja sam danas čuo od sugrađana, prvi je da je država konačno postala servis građana, a drugi korisnik je kazao „da nema ovakve pomoći ne bismo završili do Đurđevdana”. Ta dva komenatara govore da smo na pravom putu, jer svaki dan razmišljamo o tome kako da našim sugrađanima izađemo u susret i unapredimo rad Gradske uprave kako bi se, sa jedne strane, štedelo vreme građana, a sa druge kako bismo i mi uštedeli neki novac. Grad Beograd u ovom trenutku ima 170 usluga koje nudi preko svog kataloga elektronske uprave i sve se to može uraditi on-lajn, preko računara, bez odlaska na šalter. Najviše se traže izvodi iz matične knjige rođenih, uknjižba stana, elektronske prijave za vrtiće, i to je veliki napredak u odnosu na stanje kakvo je bilo do pre nekoliko meseci – istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je jedan od načina za pomoć i taj da, kada se najstariji nalaze u klubovima za stare, mogu da obave i proceduru potrebnu za zamenu zdravstvene knjižice.

– Veoma je važno da svi zajedno radimo na unapređenju sistema, a to što su sa nama volonteri Direkcije za lokalnu samoupravu, govori o tome da nikada nije bila bolja saradnja Vlade Srbije i Grada Beograda. Drago mi je što je Beograd u ovoj inicijativi bio prvi, ali mi je drago i što su ostale lokalne samouprave sledile naš primer. Mi smo svi ovde da bismo Beograd načinili lepšim mestom za život i olakšali svakodnevne probleme sugrađana. Zbog toga sam zahvalan i ministarki Brnabić, koja iz dana u dan pokazuje da su joj jedini interes građani, njihov svakodnevni život i unapređenje rada državne i gradske uprave. Mislim da smo na pravom putu da zajednički stvorimo sliku Srbije kakvom ćemo se ponositi – kazao je Siniša Mali.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zahvalila je gradonačelniku i njegovom timu što su veoma brzo izašli u susret zajedničkoj ideji da se penzionerima pruži ova usluga.

– Ovo je možda mala stvar, ali puno znači, jer želimo da uprava bude servis građana i veoma sam srećna što su se javili studenti FON-a koji kao volonteri žele da pomognu svojim starijim sugrađanima. Prvo je zaživelo u Beogradu, od juče radi u Novom Sadu, sledeća je Sremska Mitrovica i nadam se da će sve više mesta uzeti učešće u ovoj akciji. To ne košta mnogo, pozajmili smo neke laptopove, studenti se druže sa najstarijima i tako pokazujemo kako država može uvek da ide korak dalje – istakla je Ana Brnabić.

Obilasku kluba za stare prisustvovali su i načelica Gradske uprave Sandra Pantelić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, pomoćnica sekretara Milena Beočanin, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, Srđan Dimitrijević, pomoćnik direktora Gerontološkog centra Beograd, i upravnica Dnevnih centara i klubova za starije Gerontološkog centra Beograda Maria Markov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja