KONTROLORI SU UŠLI, A VI NEMATE KARTU? Evo kako zbog Bus plusa možete da završite 6 DANA U ZATVORU
Foto: Nemanja Pančić

Pooštrena borba protiv švercera

KONTROLORI SU UŠLI, A VI NEMATE KARTU? Evo kako zbog Bus plusa možete da završite 6 DANA U ZATVORU

Beograd -

Ako vas kontrolor Bus plusa zatekne u vozilu javnog gradskog prevoza bez karte, mogli biste da provedete i šest dana u zatvoru!

Naime, kontrolori mogu da izdaju doplatnu kartu od 2.000 dinara ili da štampaju prekršajni nalog koji formalno popunjava Komunalna policija. Cena kazne je 6.000 dinara, uz popust za plaćanje u roku od sedam dana.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Na ovaj način, pisanjem prekršajnih naloga, pooštrava se borba protiv švercera. U slučaju da lice zatečeno bez karte odbije da kasnije plati 6.000 dinara, mogao bi da završi čak i u zatvoru. Po zakonu o prekršajima sud može kaznu zameniti kaznom zatvora i to što za svakih započetih 1.000 dinara zamenjuje jedan dan zatvora. Dakle, ako neko ne plati kaznu, jer nije imao kartu u vozilima javnog gradskog prevoza, mogao bi da provede i šest dana u zatvoru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako tvrdi Beograđanka Sandra R, kontrolori su, po svemu sudeći, počeli da izdaju i prekršajne naloge, i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca.

Kurir TV: Mere za bolju naplatu prevoza

BUS PLUSOVCI, UGLEDAJTE SE NA ZAGREB: Uveli jeftinije karte, a švercovanje je nestalo preko noći

Naime, kako je ispričala, pre par dana tek što je ušla u autobus na liniji 94, kod bolnice “Dragiša Mišović” kontrolori su joj navodno tražili kartu, a pošto nije ni stigla da je očita, zatražili su joj ličnu kartu. Međutim, navodno umesto da je pitaju da li želi da plati doplatnu kartu, dobila je prekršajni nalog na 6.000 dinara i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

“Prekršaj je otkriven: Uvidom u službenu evidenciju kontrolora” navedeno je na nalogu koji izgleda poput računa u supermarketu. Tu su i ime, prezime i službeni broj kontrolora, kao i ime i prezime komunalnog policajca koji je na nalog stavio svoj elektronski potpis.

NI POLICAJAC NE MOŽE U BG VOZ AKO SE NE VALIDIRA: Kontrolori Bus plusa jači i od policije

Uprkos pokušajima da se razjasni cela situacija, te vidi da li se radi o strožim primenama gradskih odredaba, to je bilo bezuspešno. Iz Komunalne policije nismo dali odgovor u vezi sa slučajem, dok su iz Sekretarijata obećali da će dati objašnjenje danas.

STARTOVALA ŽBUN METODA: Kontrolori Bus plus smislili nov sistem za hvatanje švercera

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Kuca u prevozu, kontrolori njemu nisu tražili kartu

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track