KUVAR KOJI JE DOBIO OTKAZ: Umreću od gladi, ali ne dam Nemcima da pevaju Lili Marlen
Foto: Dragana Udovičić

OSTAO NA ULICI

KUVAR KOJI JE DOBIO OTKAZ: Umreću od gladi, ali ne dam Nemcima da pevaju Lili Marlen

Beograd -

Neću da u svojoj zemlji pred svakim strancem saginjem glavu, osećanja ne mogu da se unovče, kaže Marko Orelj, koji je otpušten jer se pobunio što se u Skadarliji gostima iz Nemačke svira nacistička pesma

„Ako je smeškanje Nemcima uz nacističke pesme cena koju moram da platim da bih imao posao u Srbiji, onda sam spreman i da umrem od gladi!“Ovako za Kurir priča kuvar Marko Orelj, koji je pre četiri dana dobio otkaz u skadarlijskom restoranu „Kapetan Koča putuje“ jer nije želeo da dozvoli muzičarima da gostima iz Nemačke sviraju pesmu u izvođenju Marlen Ditrih „Lili Marlen“, koja je simbol okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Kad se Orelj pobunio što se usred prestonice čuje nezvanična himna nemačkih vojnika iz Drugog svetskog rata, menadžer restorana mu je poručio da može da ide kući.Menadžer se smejao- Pozvao sam menadžera kako bi on to prekinuo, ali i on je počeo da mi se smeje i rekao da odlazim. Napustio sam objekat jer ne želim da imam posla sa takvim ljudima - kaže Orelj.Prema njegovim rečima, u Srbiji važi princip „ako radiš kod privatnika - sagni glavu“.- Inače sam vrlo povučen, miran i tih čovek, ali neću da radim šta mi se kaže kad su ovakve stvari u pitanju, neću da ćutim dok nas tretiraju ko stoku. Neću da u svojoj zemlji pred svakim strancem saginjem glavu! - kaže ovaj sada već bivši kuvar skadarlijskog restorana:Mnogo smo stradali- Skoro da nema porodice na ovim prostorima koja nije izgubila nekog za vreme okupacije, pa tako i moja. Svi smo svašta prošli na ovim prostorima, mnogo ratova i nepravde. Moramo da znamo šta se sve dešavalo i da poštujemo to! A za posao - ako ga nađem, našao sam, osećanja ne mogu da se unovče - ističe Marko Orelj u razgovoru za Kurir.

„Kapetan Koča putuje“MENADŽER BEZ ODGOVORAMenadžer restorana „Kapetan Koča putuje“ u Skadarliji Dragan Nedeljković juče nije bio na radnom mestu i nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira, a osoblje ove kafane nije želelo da daje izjave. „Lili Marlen“ je ostala upamćena kao simbol nemačke okupacije i uvek je bila asocirana s nacističkim vojnim pohodima, iako je reč o ljubavnoj pesmi.

Davne 1941. godineRADIO BEOGRAD JE PRVI EMITOVAO Nakon okupacije Beograda 1941. godine, Radio Beograd, čiji se signal emitovao širom Evrope, postao je radio-stanica nemačkih okupacionih snaga. Oficir koji je upravljao stanicom je iz Beča poneo nekoliko ploča, a među njima je bila tada malo poznata pesma „Lili Marlen“ u izvođenju Lale Andersen. Zbog nedostatka drugih ploča Radio Beograd ju je često emitovao i ubrzo je postala veoma popularna, pa se emitovala svake večeri u 21.55. Čak ju je i komandant nemačkih snaga u Africi Romel redovno slušao.

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track