Mali: Beograd naručuje još 50 autobusa
Foto: Marina Lopičić

Konsolidacija GSP

Mali: Beograd naručuje još 50 autobusa

Beograd -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će Grad u 2016. godini naručiti još 50 autobusa kao i da će Beograd biti prva evropska prestonica koji će jednu liniju prevoza potpuno pokriti autobusima na električni pogon.

Mali je kazao da će pet električnih autobusa saobraćati na liniji od Centra Sava do Vukovog spomenika."Svaki od tih autobusa košta oko 400.000 evra. Emisija gasova tih vozila jednaka je nuli, a kvalitet prevoza biće sjajan", kazao je gradonačelnik.

On je dodao da je Grad u 2015. godini kupio 30 novih autobusa i da je u toku javna nabavka još 20 vozila."Sa autobusima koje ćemo naručiti u ovoj godini, to je ukupno 100 novih vozila čijom će nabavkom biti završena prva faza konsolidacije Gradskog saobraćajnog preduzeća", kazao je Mali.

Govoreći o železničkoj stanici Prokop, na kojoj do kraja januara treba da bude otvoreno osam perona, gradonačelnik je kazao da će realizacija tog projekta omogućiti bolji i brži saobraćaj vozova kroz Beograd."U martu ćemo raditi na prilaznim putevima, a postoji i projekat da se sa auto-puta napravi direktna konekcija sa Prokopom", najavio je Mali.

On je podsetio da je Grad prošle godine nabavio 30 novih autobusa, te da je u toku javna nabavka za još 20. Sa ovih pet električnih autobusa to će biti 55 novih autobusa za GSP u proteklih nekoliko meseci, što je i prvi korak konsolidacije tog preduzeća. Za ovu godinu planiramo još 50 i sa tim brojem vozila već smo napravili veliki korak napred ka tome da zaboravimo stara vozila. U narednih nekoliko godina očekujem da ćemo ceo vozni park obnoviti.

(Beta/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja