MALI: Beograd nikad nije bio bliži metrou, do 15. novembra biće predstavljene prve tri linije
Foto: Dragana Udovičić

MALI: Beograd nikad nije bio bliži metrou, do 15. novembra biće predstavljene prve tri linije

Beograd -

BEOGRAD - Do 15. novembra biće definisane i predstavljene javnosti prve tri linije metroa sa stanicama, najavio je danas gradonačelnik Beorgada Siniša Mali, navodeći da bi njihova izgrađa mogla da počne krajem 2018. godine.

"Ukoliko obezbedimo podršku Vlade Srbije, a siguran sam da hoćemo, mi bismo u realizaciju ovog projekta mogli da krenemo već krajem 2018. godine", rekao je Mali na panelu na kojem je predstavio projekte grada u okviru “Beogradskih investicionih dana”.

Prema njegovim rečima, sledeće godine bi usledili pregovori oko finansiranja i ugovora sa potencijalnim izvođačima, nakon čega bi bio urađen glavni projekat, kako bi radovi mogli da počnu.“

Beograd nikad nije bio bliži metrou. Ako uzmete u obzir da investicija neće biti manja od 800 miliona evra, odnosno od 800 miliona do jedne milijarde, to je još jedan podstrek za našu građevinsku indutriju i još jedan izvor rasta za nacionalnu ekonomiju”, rekao je Mali.

On je istakao i da sistem metroa neće pratiti postojeće linije gradskog prevoza, već će biti takav da omogući aktiviranje onih delova grada koji još nisu dovoljno razvijeni.“

Da se i oni razvijaju, da u tim delovima skoče cene parcela…”, kazao je Mali.

Gradonačelnik je, govoreći o Beogradu na vodi, rekao da je taj projekat prekretnica u razvoju grada, koji podstiče razvoj, značajno doprinosi rastu BDP-a i menja sliku prestonice.Mali je dodao da je grad pre tri nedelje pokrenuo još dva javno-privatna partnerstva, u oblasti privatnog prevoza i javnog mobilijara, čime se, kako kaže, potvrđuje dinamika da svake godine bude što vise takvih partnerstava.“To nas pozicionira kao grad sa najvećim portfoliom u oblasti javno-privatnih partnerstava u kontinentalnoj Evropi.

Ne finansiramo projekte više sami, ne uzimamo skupe kredite, ne pravimo se pametni da nešto možemo sami da napravimo, već gde možemo tražimo partnera”, rekao je Mali.

Kada je reč o upravljanju otpadom, Mali je rekao da do kraja godine očekuje konkretne ponude za deponiju Vinča i dodao da grad radi i na poboljšanju energetske efikasnosti.

Kako je dodao, očekuje da u prvom kvartalu sledeće godine bude osnovan Fond za povećanje energetske efikasnosti, koji će omogućiti ulaganja u pametne zgrade.

Ponovio je i da očekuje rekonstrukciju Sava centra, podsećajući da je raspisan tender sa pronalaženje strateškog partnera, koji bi imao 49 odsto udela u vlasništvu i obavezu da uloži između 15 i 20 miliona evra.Kao atraktivne lokacije za ulaganja, Mali je naveo savsku stranu Novog Beorgada preko puta budućeg Beograda na vodi, Makiško polje, Krnjaču i Adu Huju, preko koje će biti izgrađen most.

On je podsetio je da sledi obnova Starog savskog mosta, koji će biti proširen, imati pešačku i biciklističku stazu, kako bi se bolje povezale dve obale Save, kao i da su u planu izgradnja tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, tunela Topčider i nekoliko podzemnih garaža.

Njegov pomoćnik Borko Milosavljević istakao je da su skoro sva javna gradska preduzeća za dve godine popravila poslovanja, te da skoro sva ostvaruju dobit i ne uzimaju subvencije iz gradskog budžeta.Ona su reformisana i organizaciono, rekao je Milosavljević, navodeći da je u poslednje dve godine broj zaposlenih u javnim gradskim preduzećima smanjen za više od 2.500 ljudi, dok je rukovodeći kadar smanjen za 23 odsto.

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da je 50 odsto teritorije grada pokriveno planovima generalne regulacije, bez kojih nema daljeg napretka kada je reč o izgradnji i dodao da bi još 43 plana trebalo da se izradi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track