MALI O ČIŠĆENJU SNEGA U BEOGRADU: Sve što grad ima je na ulicama
Foto: Beoinfo

Gradonačelnik apelovao na građane

MALI O ČIŠĆENJU SNEGA U BEOGRADU: Sve što grad ima je na ulicama

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da grad nije stao uprkos teškim vremenskim uslovima, da se do kraja dana očekuje da sve ulice prvog prioriteta budu potpuno čiste i apelovao na građane da čiste sneg ispred svojih kuća i zgrada.

Kako je rekao, "sve što grad ima" je na ulicama, odnosno više od 2.000 radnika komunalnih preduzeća, sa više od 200 mašina, a ulice kojima prolazi gradski su prohodne.

"Grad nije stao, za razliku od drugih u Evropi. Mi nismo stali, ulice se kontinuirano čiste", istakao je Mali gostujući na TV Pink.

On je dodao da su jutrošnji problemi u saobraćaju, koji su u međuvremenu rešeni, normalna posledica padavina koje traju duže od 20 sati."Očekuje se prestanak padavina narednih sati, do kraja dana ulice prvog prioriteta biće potpuno očišćene, a onda 'ulazimo' i u ulice drugog prioriteta.

Nakon prestanka padavima imate par sati da očistite glavne saobraćajnice i rok od 48 sati za sve ulice, tako da za ekipe grada i 'Beograd-puta' nema stajanja", objasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, jutros su linije 12 i 13 bile skraćene zbog pucanja vodovodnih cevi i stvaranja leda.Mali je rekao i da se danas i sam vozio gradskim prevozom, kako bi se uverio u stanje u saobraćaju, navodeći da sada na Autokomandi nema kolapsa, dok na Slaviji ima zakrčenja.

On je zamolio građane da što više koriste javni prevoz, a manje svoje automobile, a vozače da obavezno koriste zimsku opremu.Takođe, apelovao je na sugrađane da čiste sneg ispred svojih kuća i zgrada, uz upozorenje da sa blagim otopljenjem narednih dana obrate pažnju na ledenice i topljenje snega sa krovova.

Mali je primetio da ovoliko snega nije bilo u Beogradu od 2012. godine, ali da Beograd nije i neće stati."Imali smo veoma obimne pripreme i rezultati te pripreme se vide - nemamo led, ni poledicu. Danas jeste otežano, ali borimo se svi zajedno", rekao je Mali.

Istakao je da je grejanje u prestonici stabilno, dok sva komunalna preduzeća besprekorno funkcionišu uz koordinaciju Štaba za vanredne situaciju.Kao najveći problem u gradu, Mali naveo pucanje starih cevi, ističući da ove godine sledi zamena 70 kilometara vodovodnih cevi u starom delu grada.

On je podsetio da gradska vlast sprovodi plan o izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže, te da je prošle godine već izgrađeno 118 kilometara.

"Ja se ne bavim propalim stvarima, 'Pazlgradom', podzemnim kontejnerima. Ja hoću da uradimo ono što je građanima potrebno, novim autobusima, novim mašinama za zimsku službu...", rekao je Mali.

Gradonačelnik je ponovio reči predsednika gradske skupštine da "još niko nije smislio sistem da hvata pahulje u letu", ali da se sneg čisti uz maksimalno angažovanje svih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track