MALI O PREUREĐIVANJU I NADGRADNJI: Za urabnistički izgled zgrada treba slušati struku
Foto: Dragana Udovičić

neprimerene okruženju i ambijentu u kome se nalaze

MALI O PREUREĐIVANJU I NADGRADNJI: Za urabnistički izgled zgrada treba slušati struku

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da bi, kada je u pitanju urbanistički izgled zgrada, najpre trebalo poslušati struku.

Mali je novinarima rekao da postoje primeri da su se zgrade gradile i preuređivale tako da se na kraju ispostavilo da su neprimerene okruženju i ambijentu u kome se nalaze.

Gradonačelnik je kao primer naveo stambeno-poslovnu zgradu u Pariskoj ulici broj 8 u Beogradu za koju je, kako je dodao, dobijena dozvola 2012. godine, a ona se uopšte ne uklapa u okruženje.

"Tada se nije poslušala struka, a to je najvažnije. Po meni to je veliki promašaj i žao mi je što je ta zgrada napravljena tako. Kada struka da reč kroz međunarodni konkurs, to je stvar koju treba poštovati", rekao je on.

Mali je kao dobar primer naveo objekat "Rajićeva" gde je danas obišao radove, navodeći da je reč o arhitektonskom rešenju i da je na konkursu struka dala svoju reč.

On je naveo i da će i projekat gradske galerije na Kosančcevom vencu biti urađen kroz konkurs i da se dosta napora i novca ulaže da se Kosančicev venac sredi, odnosno preurede kaldrme i trotoari.

"Važno je da vidimo šta kaže struka i kako to vide arhitekte", rekao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track