MALI U KINI: Beograd i Šangaj jačaju saradnju
Foto: Beoinfo

U poseti velikom trgovinskom i industrijskom centru

MALI U KINI: Beograd i Šangaj jačaju saradnju

Beograd -

ŠANGAJ - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali boravi od danas u dvodnenoj poseti Kini, tokom koje se sastao sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jongom sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima dva grada.

Gradonačelnik je potpisao u Kini sporazum o razumevanju, saradnji i razmeni sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jingom, a dokument predviđa saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine i turizma.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, sporazum je važan za Srbiju, jer se očekuje uvođenje direktne linije između Beograda i Pekinga, a time i veliki broj kineskih turista.

Mali je naveo da je to potvrda dobrih odnosa Srbije i Kine, a da je sporazum bitan za Beograd i zbog toga što je i po površini i po broju stanovnika mnogo manji od Šangaja.

"Nastavljamo saradnju sa velikim gradovima sveta, a Šangaj je nesumnjivo jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova na svetu. Veoma je važno da Beograd uči od velikih gradova. Po pitanju razvoja urbanizma, ekologije, saobraćaja, Šangaj je već u 22. veku", rekao je Mali.

Mali je rekao i da je Šangaj pre 20 godina imao pet kilometara metroa, a danas ima 650 kilometara i najveći je na svetu.

"Velike izazove koji su bili pred njima oni su uspeli da reše, a to isto čeka i Beograd. Mi želimo da gradimo nove mostove, nove tunele, da razvijamo metro i u roku od dve godine ćemo krenuti sa njegovom izgradnjom. Možemo mnogo da naučimo od njih, a ono što je posebno važno jeste da Beograd bude rame uz rame sa ostalim metropolama sveta i zato je ovaj sporazum važan", rekao je Mali.

On je istakao da je imao priliku da razgovara sa najvećim proizvođačem elektro-autobusa u Кini, i podsetio da je Beograd ranije kupio pet električnih autobusa.

"Želimo da kupimo još 80-ak autobusa i očekujem ponudu i ove kineske kompanije i da vidimo šta oni imaju da nam ponude, pa da brzo krenemo u tu investiciju. Želimo da centar grada, osim što ga pretvaramo u pešačku zonu, bude ekološki čist, sa modernim, brzim i efikasnim ekološkim autobusima. Očekujem da do kraja godine završimo tu konstrukciju kako bi u godinama koje dolaze očekivali i te autobuse", rekao je Mali.

Inače, Srbija i Kina imaju više potpisanih sporazuma i memoranduma o saradnji.Šangaj, u kojem živi 24,1 miliona stanovnika, u poslednje dve decenije je jedan od najbrže rastućih gradova u svetu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji boravi u zvaničnoj poseti NR Kini, sastao se danas sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jingom, sa kojim je potpisao Sporazum o razumevanju o saradnji i razmeni između Grada Beograda i Grada Šangaja.Sporazum podrazumeva saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine i turizma, što je za Beograd i Srbiju veoma važno jer se očekuje otvaranje prve direktne linije između Beograda i Pekinga, a time i veliki broj kineskih turista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track