MALI U SOFIJI: Kraj 2018. realna šansa da počne gradnja metroa u Beogradu
Foto: Beoinfo

Strateški plan srpske prestonice

MALI U SOFIJI: Kraj 2018. realna šansa da počne gradnja metroa u Beogradu

Beograd -

SOFIJA - Postoje realne šanse da se sa izgradnjom prve linije metroa u Beogradu počne krajem 2018. godine, izjavio je danas u Sofiji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gde je sa gradonačelnicom tog grada Jordankom Fandakovom obišao sofijski metro.

"Postoje projekti koji menjaju izgled Beograda. Jedan od njih je Beograd na vodi, a drugi metro. Strateški Beograd je opredeljen da izgradi metro, da konačno posle decenija razmišljanja o metrou krenemo u njegovu izgradnju", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, do polovine novembra biće urađena smart analiza koja će pokazati gde bi u Beogradu bilo najoptimalnije da prođe prva linija metroa.Sofija je grad u regionu koji svake godine izgradi po tri kilometra metroa, naveo je Mali koji je obišao sofijski metro, jednu od stanica metroa koja se trenutno gradi i Dispečerski centar za upravljanje metroom.

"U poslednjih 10 godina, u Sofiji su izgradili 30 kilometara metroa. To je doprinelo razvoju tog grada, doprinelo je razvoju delova grada gde postoje metro stanice i to je ono što želimo da uradimo i u Beogradu", rekao je Mali.

Navodeći da je sistem metroa u Sofiji takav da povezuje i aerodrom, i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, on je rekao da je to ono što menja grad i doprinosi njegovom razvoju.

Mali je rekao da će Grad Beograd na osnovu iskustva iz Sofije, Atine, Teherana, Moskve, Londona i drugih gradova, napraviti najbolje rešenje za Beograd i beogradski javni prevoz.

"Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018. godine, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa", naglasio je Mali.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova je u izjavi rekla da je projekat izgradnje metroa u Sofiji najveći strateški projekat za Bugarsku u poslednjih nekoliko godina.

"U poslednjih šest godina udvostručili smo dužinu linija. Imamo izgrađenih 40 kilometara metroa, a trenutno gradimo i novih 12 kilometara", rekla je Fandakova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track