MEČKA GOCA DANAS NIJE IZAŠLA IZ JAZBINE: Spremite se za još 6 nedelja zime!
Foto: Youtube Printscreen

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće

MEČKA GOCA DANAS NIJE IZAŠLA IZ JAZBINE: Spremite se za još 6 nedelja zime!

Beograd -

BEOGRAD - Mečka Gordana, stanovnica Beogradskog zoo-vrta jutros nije izašla iz svoje jazbine, a nije ni u podne što znači da od proleća nema ništa i da nas čeka još 6 nedelja zime!

Za razliku od Goce, njena dva drugara - mrka medveda jesu što, ako je verovati starom srpskom narodnom verovanju, znači da zima neće još dugo! Ali oni, kažu u zoo-vrtu, nisu merodavni. Goca je jedina koja je merodavna!

Naime, narod veruje da ako medvedi na Sretenje izađu iz svojih jazbina, ne uplaše se svoje senke i ne vrate se unutra na produženi zimski san, zima neće još dugo! Ako je verovati Gocinim drugarima, proleće nam stiže brzo i od dodatnih 6 nedelja zime nema više zbora.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Međutim, Goca danas, na Sretenje, ima još jednu šansu jer narodno verovanje kaže da danas, kada se sreću zima i proleće, mečka oko polovine dana treba da izađe iz brloga i potraži hranu.

Ako danas bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje senke, pa se vrati nazad, verovanje kaže da će zima potrajati još šest nedelja, u suprotnom proleće će stići brže nego što očekujemo.

Narod kaže i da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje". Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

Podsetimo, stanovnici SAD, prema prognozama nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekaće još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Slična verovanja i predskazajna postoje širom sveta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada gradjana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi videli šta će reći mrmot Fil.

Praćenje Filovog izlaska iz jazbine postalo je društveni dogadjaj davne 1887. godine.Ove godine, ako je verovati Filu, zima će još potrajati.Nemci koji su verovali da jazavac predvidja vreme, običaj su kao doseljenici preneli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamenik.Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marejem iz 1993. godine.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pogledajte kako životinje podnose ledeno doba u Beo zoo vrtu

(EPK/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track