BRAVO! Među trkačima na Beogradskom maratonu i OBOLELI OD RAKA
Foto: Zorana Jevtić

Trka zadovoljstva

BRAVO! Među trkačima na Beogradskom maratonu i OBOLELI OD RAKA

Beograd -

BEOGRAD - Članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, raka kože, će 22. aprila učestvovati na Beogradskom maratonu, sa ciljem da se podigne svest u javnosti o toj teškoj bolesti, najavio je danas predsednik udruženja Savo Pilipović.

Pre početka trke građani će na štandu udruženja imati priliku da od dermatologa dobiju informacije o melanomu, simptomima bolesti, prevenciji i lečenju.

"Naše učešće na maratonu ima dva cilja - da još jednom skrenemo pažnju javnosti na (ne)dostupnost lekova za melanom i da ukažemo svim sportistima i sportskim organizacijama na opasnost od izlaganja suncu", kazao je Pilipović.

Prema podacima Registra za rak, Srbija se sa stopom oboljevanja od melanoma nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom, ali se broj obolelih povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da se kod 80 odsto pacijenata bolest dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od jednog milimetra, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma je istaklo da raste i broj obolelih od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože (aktinične keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinomi), čiji je nastanak takodje vezan za izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track