MILOSAVLJEVIĆ: Profit gradskih preduzeća omogućiće značajne investicije u infrastrukturu Beograda
Foto: Beoinfo

Poslovanje bolje nego u 2015.

MILOSAVLJEVIĆ: Profit gradskih preduzeća omogućiće značajne investicije u infrastrukturu Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Rezultati gradskih preduzeća tokom ove godine bolji su od prošlogodišnjih čime uspostavljamo uzlazni trend u poslovanju gradskih preduzeća, istakao je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

– Iako dobri, sami finansijski rezultati u ovom slučaju nisu na prvom mestu već je to pre svega povećanje kvaliteta usluga. O tome upravo govore analize predloga poslovanja koje su nam, kroz sastanke koje sam svih ovih dana imao sa njima, dostavila gradska preduzeća i gde su investicije, kvalitet usluga i svi troškovi prvenstveno u funkciji delatnosti koju obavlja javno preduzeće. To je ključ celokupne naše reforme, da javno preduzeće u svemu što radi bude u funkciji onih poslova koje to preduzeće obavlja – kazao je Milosavljević.

Procene govore da će ukupni profit gradskih preduzeća do kraja godine iznositi oko šest milijardi dinara, što je za milijardu više nego prošle godine, od čega će 85 odsto biti uplaćeno u gradski budžet, kaže Milosavljević.

– Mnogo bitnije je da ćemo moći mnogo više investiciono da ulažemo u gradska preduzeća. Tako će JKP „Beogradske elektrane”, prema planu poslovanja 2, 2 milijarde investirati u investiciono održavanje, gašenje kotlarnica na mazut, nove cevovode i drugo. Istu logiku slediće i „Beogradski vodovod i kanalizacija” koje će zameniti 70 kilometara starih vodovodnih azbestnih cevi, menjati kanalizacionu mrežu i po prvi put će stopa zamene doći na dva odsto od postojećeg stanja što je svetski standard, koji je do sada bio svega 0,2 odsto. Takav vid planiranja je preventivan kako bi se sprečili svi neželjeni događaji, a ovakav vid planiranja govori o dobroj preventivnoj kontroli. Zato svi mi, i budžetska inspekcija, interna revizija, resorni sekretarijat i kabinet gradonačelnika moramo kontrolisati stanje kako bi program poslovanja bio u funkciji osnovne delatnosti. Zato danas imamo dobit, plan i sredstva za unapređenje poslovanja – istakao je pomoćnik gradonačelnika.

Govoreći o planovima „Vodovoda” za narednu godinu Milosavljević je podsetio da se radi o dokumentu koji u sebi inkorporira desetogodišnju strategiju za narednu godinu.

– On na primer, u sebi sadrži plan izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Krnjači, jer tamo postoje veliki problemi kako sa septičkim jamama tako i sa podzemnim vodama, a sa druge strane Direkcija za građevinsko zemljište će raditi primarnu mrežu. Svi takvi i slični programi biće javno dostupni i nakon usvajanja biće objavljeni na sajtovima gradskih preduzeća. Jedan od rezultata kojim se možemo ponositi vezan je i za „Beograd put” gde smo od gubitaša uspeli da stvorimo profitabilno preduzeće koje je sposobno i spremno za investiciona ulaganja. Tako će biti nabavljena nova oprema za Zimsku službu, a više sredstava biće izdvojeno i za rekonstrukciju puteva. Sve to biće rađeno u koordinaciji sa „Elektranama”, „Vodovodom” i drugim preduzećima kako se ne bi dešavalo da se poslovi dupliraju i tako više puta radi jedna deonica – rekao je Borko Milosavljević.

Jedan od noviteta u uslugama gradskih preduzeća biće i mogućnost da se preduzeću „Gradsko stambeno” na pet godina u mesečnim ratama plati zamena krova, lifta ili rekonstrukcija fasade.

– Planom „Gradskog stambenog” predviđeno je da sledeće godine iz vlastitih sredstava ovo preduzeće obnovi 70 fasada, a dugoročnim planom u 2018. godini predviđena je obnova 100 fasada. Sledeće godine predviđeno je čak 167.00 intervencija ekipa ovog preduzeća, odnosno 450 dnevno što je veliko povećanje u odnosu na protekle godine, pa će se između ostalog sve usluge, od čišćenja do drugih obavljati jednom nedeljno – kaže Milosavljević.„Gradske pijace” pokrenule su rekonstrukciju Kalenićeve pijace, a sledeće godine ulazi se u drugu fazu rekonstrukcije, podseća pomoćnik gradonačelnika.

– U maju sledeće godine počeće kompletna rekonstrukcija Palilulske pijace, sa rokom završetka od godinu dana, a po istom principu se radi projekat za Senjačku pijacu i pijacu „Skadarlija”. Pijace će dobiti novi kvalitet, već je nabavljeno 250 vitrina, a sledi i veliki broj novih tezgi. Pijace su ogledalo društva jer tamo svi idemo i koliko dobro rekonstrišete pijacu toliko će biti dobro i prodavcima i kupcima. „Parking servis” će obezbediti veći broj parking mesta i pored jedne rekonstruisane garaže na Zelenom vencu iduće godine dobićemo još jednu, na Obilićevom vencu u kojoj traju radovi na nadgradnji i osavremenjavanju. Traju i pripreme za izgradnju novih, Studentski trg je jedna od prvih koje će se graditi, a za određeni broj će biti pokrenut i proces javno-privatnog partnerstva – rekao je Milosavljević.

Govoreći o planovima za Sava centar, Milosavljević je rekao da će tokom sledeće godine doći do njegovog restrukturiranja, po principu 49-51 odsto učešća u kapitalu, dok će jedan od centara pažnje sledeće godine biti usmeren i na GSP „Beograd” i sistem naplate kako bi se poboljšale performanse glavnog gradskog prevoznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track