NADLEŽNI, UČINITE NEŠTO: Za mesec dana najmanje 5 udesa vozila GSP!
Foto: Marina L

Desetine putnika teško povređeno

NADLEŽNI, UČINITE NEŠTO: Za mesec dana najmanje 5 udesa vozila GSP!

Beograd -
U poslednjih mesec dana u Beogradu se odigralo najmanje 5 saobraćajnih nezgoda koje su izazvala vozila javnog gradskog prevoza, a uprkos nedavnom apelu vozača GSP da ne mogu da podnesu osmočasovno radno vreme bez pauza i da je zbog njihovog umora ugrožen život putnika, Direkcija za saobraćaj Grada Beograda još uvek ne reaguje.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) protestovali su 24. decembra prošle godine ispred direkcije tog preduzeća u Beogradu zbog, kako su rekli, neizdrživih uslova nakon što im je produženo radno vreme i smanjena plata.

Foto: Fonet/Božidar Petrović
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Tada su naveli da ih neizdrživi uslovi rada "ubijaju i psihički i fizički", a da njihov umor, nažalost, može imati teške posledice.

O istinitosti njihovih tvrdnji i neophodnosti pravovremene reakcije Skupštine grada i nadležne Direkcije za saobraćaj govori i povećan broj saobraćajnih udesa u kojima su učestvovala vozila GSP, te ih je tako samo u poslednjih mesec dana bilo najmanje 5, dok su desetine putnika teško povređene.

Da podsetimo, na autobuskoj okretnici na Zelenom vencu 22. decembra su se sudarila tri autobusa, a naknadna istraga utvrdila je da su vozila GSP bila u potpunosti ispravna i da su za udes krivi vozači.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U nesreći je povređeno čak 28 putnika, od kojih nekoliko teže. Jedan putnik je završio ispod točkova autobusa i njega su izvukli vatrogasci i prebacili kolima Hitne pomoći u Urgentni centar. Vozač autobusa koji je bio zarobljen takođe je izvučen i prebačen u bolnicu.

Istog dana Beograd je potresla još jedna stravična nesreća, kada je u Bulevaru kralja Aleksandra tramvaj naleteo na ženu (82) i usmrtio je.

Foto: Čitalac Kurira
Foto: Čitalac Kurira

Šinsko vozilo je ženu oborilo i vuklo njeno telo po šinama nekoliko metara, sve do stajališta. Telo je ostalo zarobljeno ispod točkova tramvaja, pa je bila potrebna dizalica koja je podigla tramvaj da se telo skloni.

Samo par dana kasnije, takođe u Bulevaru kralja Aleksandra, dva tramvaja priklještila su crni džip marke porše, ali srećom niko nije povređen.

Još jedna nezgoda izazvala je juče, 11. januara, saobraćajni kolaps u centru grada.

Naime, u sudaru gradskog autobusa na liniji 83, putničkog automobila i taksi vozila u Nemanjinoj ulici povređeno je devet osoba.

Crni lanac udesa u Beogradu nastavljen je i ovoga jutra, 12. januara, kada je sudar tramvaja i dva putnička automobila izazvao pravi karambol na Slaviji.

Foto: Printscreen/Naxi kamere
Foto: Printscreen/Naxi kamere

Tri osobe su povređene, a pored centralnog gradskog trga, gužvom su bile zakrčene i okolne ulice - Nemanjina, Mekenzijeva i Bulevar oslobođenja.

Nakon brojnih apela sindikata GSP, nama ostaje samo da se nadamo da će nadležni na vreme shvatiti neophodnost reakcije i iznalaženja rešenja u razgovoru sa vozačima pre nego što i posledice budu nesagledive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja