Kamere Kurira na licu mesta

KURIR TV MIGRANTI KRENULI KA MAĐARSKOJ: Većina se vratila u Beograd, njih 50 nastavilo put

Beograd -

BEOGRAD - Grupa od stotinak migranata protestovala je jutros u samom centru Beograda, u parku kod Autobuske stanice. Migranti su se potukli, izašli na kolovoz i zaustavili čitav saobraćaj posle čega su, u pratnji policije, krenuli ka Novom Beogradu i Zemunu.

1 / 6 Foto: Stefan Jokić

Oni traže, kako se i vidi na transparentima koje nose...

... da se otvori granica prema Mađarskoj.

22.44 Veći deo migranata koji su jutros krenuli peške ka madjarskoj granici vraća se za Beograd zbog umora i kiše, javlja večeras N1.Od ukupno 300 migranata koji su krenuli iz Beograda i stigli do Stare Pazove, oko 50 je rešilo da nastavi put ka Novom Sadu.

Obe kolone imaju policijsku pratnju.Ranije danas je u Beogradu održan protest migranata protiv mera madjarske vlade, a tom prilikom intervencisala je i policija koja je razdvojila dve sukobljene grupe.Protest je počeo oko osam časova u parku kod beogradske autobuske stanice, a posle 9.00 jedan deo migranata odlučio je da pešice krene ka madjarskoj granici kako bi protestovali zbog protivljenja Madjarske da migrante slobodno pušta na svoju teritoriju.

22.10 - Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je danas da nisu tačni navodi nekih hrvatskih medija da srpska vlada pokušava da natera migrante, koji su se peške uputili ka Mađarskoj, da odustanu od tog puta i krenu ka Hrvatskoj, već dodaje da Komesarijat pokušava da ih smesti u prihvatni centar Principovac kod Šida.Hrvatska Nova TV prenosi da su njihovi novinari čuli predstavnike srpskog Komesarijata za izbeglice, koji se nalaze sa migrantima, da ih "uporno nagovaraju da krenu prema hrvatskoj, a ne mađarskoj granici, jer je ta granica u potpunosti zatvorena".

Cucić je za televiziju N1 rekao da u Komesarijatu pokušavaju da nagovore migrante da odustanu od hodanja po noći i hladnom vremenu i da se umesto toga smeste u prihvatni centar u Principovcu.Migranti, koji su danas krenuli peške iz Beograda ka Horgošu, stigli su do Stare Pazove, a policija ih prati i nije bilo nikakvih incidenata, navodi N1.

20.16 - Oko 300 migranata koji su jutros iz Beograda peške krenuli ka mađarskoj granici stiglo je do Stare Pazove, a tokom njihovog puta nisu zabeleženi incidenti, rečeno je večeras u Komesarijatu za izbeglice i migracije.Prema informacijama sa terena, migranti su od Crvenog krsta dobili vodu i mirno nastavljaju put ka mađarskoj granici, a od tog cilja ne odustaju.

15.00 - Posle 15 sati došlo je do zastoja na Batajničkom drumu, a prema najavama iz Direkcije za saobraćaj javni prevoz i ostali saobraćaj biće na ovom pravcu normalizovan do 16.30. Kako javljaju čitaoci Kurira, automobili mile u oba smera.

14.00 - Nešto posle 14 sati migranti su prošli kroz Batajnicu, a žitelji tog naselja usput su ih pozdravljali. Krećući se polako i u koloni, napravili su zastoj u saobraćaju ka tom, ali i iz tog dela grada ka centru grada.

- Serbia good! Open the border! Open the border! - uzvikivali su migranti danas oko podneva krećući se Batajničkim drumom.

Oni su u izjavama za Kurir rekli da im od Mađara ne treba ništa osim da otvore granicu i puste ih da prođu.

- Mađari, od vas nećemo ništa. Ne treba nam ni voda, ni hrana. Samo otvorite granicu - poručili su migranti posle kratke molitve kod Galenike, a potom krenuli Batajničkim drumom. Većina onih koji su se obraćali tvrdili su da su iz Avganistana i da su krenuli put Zapada, pre svega Francuske, te da putuju već 6 meseci.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Najteže im je, kažu, što ne stižu do cilja, a polako ostaju bez novca... "Money here, money there...", a imaju još dosta do završetka puta.

Pre toga, pošto su stigli na kraj Zemuna, seli su da se odmore i istakli transparente...

... a zatim se okupili i počeli da izvikuju parole uz bučne povike, aplauze i uzvike odobravanja.

Posle kratkog predaha, pošli su dalje: prošli su Galeniku, ali tako što su u pratnji policije izašli na put. Posle stotinak metara opet su posedali na kratko...

Foto: Kurir printscreen
Foto: Kurir printscreen

... pomolili se i zatim krenuli put Batajnice.

Foto: Kurir printscreen
Foto: Kurir printscreen

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Dižemo vojsku na migrante

Podsetimo, protest je počeo jutros u parku preko puta Autobuske stanice, u centru Beograda.

Pre protesta dogodila se i tuča između dve suprotstavljene grupe migranata, koji su se pokoškali u parku preko puta Glavne autobuske stanice u Beogradu jer deo njih nije hteo da protestuje.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U toj čarki fizički su nasrnuli i na radnike Info parka kod Autobuske stanice.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Posle toga krenuli su u pratnji policije put Novog Beograda krećući se Bulevarom Nikole Tesle, pored Palate Srbija, sa dunavske strane, zatim pored hotela "Jugoslavija", posle čega su ušli u Glavnu u Zemunu i prošli pored zgrade Komande vazduhoplovstva. Kada su došli na "vrh" Zemuna seli su da se odmore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja