Nikodijević: Beograd je postao veliko gradilište
Foto: Beta Milos Miskov

Godišnjica formiranja gradske vlasti

Nikodijević: Beograd je postao veliko gradilište

Beograd -
"Ne možemo da se ponašamo kao pijani milioneri, trošimo samo ono što zaradimo, ne smemo dalje da zadužujemo građane, s obzirom da su zaduženja bila enormna pa danas plaćamo velike rate kredita iz prethodnih godina", rekao je šef BG parlamenta

BEOGRAD - Predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević izjavio je danas, na godišnjicu formiranja gradske vlasti, da je urađeno dosta na konsolidaciji gradskih finansija i da se izvode veliki infrastrukturni projekti, zahvaljujući kojima je srpska prestonica postala veliko gradilište.

Govoreći o gradskim finansijama, Nikodijević je rekao da je budžetski deficit prepolovljen za samo godinu dana sa više od 20 odsto na oko 10 odsto, kao i da je planirano da ove godine bude oko 6,5 odsto, da bi sledeća godina bila završena bez njega.

"Ne možemo da se ponašamo kao pijani milioneri, trošimo samo ono što zaradimo, ne smemo dalje da zadužujemo građane, s obzirom da su zaduženja bila enormna pa danas plaćamo velike rate kredita iz prethodnih godina", rekao je Nikodijević. Međutim, istakao je, gradska vlast je sa novcem koji ima uspela da uđe u ozbiljne investicije što je "naša najveća sreća".

Kada je reč o obilaznici oko Beograda, Nikodijević je podsetio da je otvoren most Zemun - Borča i da se radilo na deonici od mosta prema Zrenjaninskoj petlji, a da sada treba da se izvode radovi od te petlje prema Vinči."Dogovoreno je finansiranje sa kineskom državom, a posle ide most na Vinči, kroz Leštane i povezivanje sa Bubanj potokom", objasnio je Nikodijević i podsetio da se obilaznica radi decenijama, a da je aktuelna vlast ubrzala te radove.

Prema njegovim rečima, na polju infrastrukture i saobraćaja u gradu se dosta radi, a deluje se i na drugim poljima, pa je tako završeno vodovodno postrojenje Makiš 2, na kojem su radovi u jednom trenutku stali, iako je kredit dobijen, zbog čega je pretila opasnost da ugovor bude raskinut.Nikodijević je naveo i da se završavaju radovi na stanici Prokop, koja će u januaru 2016. godine biti stavljena u funkciju.

Kada je reč o sređivanju deponije Vinča i izgradnji postrojenja za preradu otpada, rekao je da će to biti prvi projekat javno-privatnog partnerstva, a interesovanje za to je pokazalo više od 50 svetskih kompanija.Govoreći o rekonstrukciji Ulice vojvode Stepe, Nikodijević je rekao da je rok završetka radova 11. jul, ali da postoji kašnjenje na nekim deonicama.Nadležni u gradu, zaključio je, svakodnevno razgovaraju sa izvođačima i podizvođačima radova koji su sada rade u dve smene kako bi ulica što pre bila završena.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja