OBMANULI JAVNOST: Netačna izjava da Hitna pomoć ne može da interveniše zbog protesta
Foto: FoNet Aleksandar L 18.04.2017.

Mišljenje v.d. zaštitnika građana

OBMANULI JAVNOST: Netačna izjava da Hitna pomoć ne može da interveniše zbog protesta

Beograd -

BEOGRAD - Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je 10. maja da je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć postupio suprotno propisima, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja kada je 11. aprila saopštio da neće moći da interveniše u centru Beograda zbog održavanja protesta Protiv diktature.

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu da građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine u navedenom saopštenju" i ukazao na potrebu da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi. Zaštitnik je u saopštenju kazao da je najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, Hitna pomoć "dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost".

Foto: FoNet Aleksandar L.
Foto: FoNet Aleksandar L.

"U spornom saopštenju najavljeno je da hitna pomoć neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama u periodu od 18.00 do 21.00 zbog blokade saobraćaja izazvane protestima, koji su se tih dana odvijali u Beogradu. Takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove", naveo je zaštitnik. Ombudsman je kazao da je i nakon upućene urgencije, saradnja sa Gradskim zavodom za hitnu pomoć izostala jer ta ustanova nije dostavila zaštitniku dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio. On je zatražio i kopiju odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju". "Potrebno je i da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu", piše u saopštenju. Dodaje se da će Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja obavestiti Zaštitnika građana o postupanju po upućenim preporukama u roku od 15, odnosno 60 dana.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“NEMOJ BABU DA MI LAŽEŠ” - najzanimljiviji transparenti sa protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track