ODBORNICI IZGLASALI: Ulice Mihailu Đuriću i Migelu Anhelu Asturijasu
Foto: Beoinfo

Skupština grada

ODBORNICI IZGLASALI: Ulice Mihailu Đuriću i Migelu Anhelu Asturijasu

Beograd -

BEOGRAD - Deo Beogradske ulice, od Bulevara kralja Aleksandra do ulice Ilije Garašanina, pored Pravnog fakulteta, ubuduće će nositi ime profesora Mihaila Đurića.

Odlukom gradskih odbornika, palilulska ulica Nova 111, od Višnjičkog venca do ulice Miloša Crnjanskog, biće nazvana po gvatemalskom nobelovcu, piscu Migelu Anhelu Asturijasu.

Inicijativu da profesor prava i filozofije prava, akademik Mihailo Đurić dobije ulicu u prestonici podneo je Pravni fakultet, na kojem je Đurić studirao, doktorirao 1954. godine i prošao sva univerzitetska zvanja.

Đurić je objavio 12 knjiga i priredio sedam zbornika, bio je član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti, kao i dobitnik Oktobarske nagrade grada, a umro je 2011. godine.

Još jedna ulica na Paliluli promeniće ime, pa će ulica Nova 111 postati ulica Migela Anhela Asturijasa, gvatemalskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade.

On će ulicu dobiti na inicijativu Ambasade Srbije u Meksiku da se izvrši “razmena ulica”, tako što bi se dodelili nazivi ulica po dvojici nobelovaca - u Gvatemala sitiju Ivi Andriću, a u Beogradu Migelu Anhelu Asturijasu.Asturijasova najznačajnija dela su “Gvatemalske legende” i kultni roman “Gospodin predsednik”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track