Nezvanična vojna himna Srbije

(KURIR TV) ON JE NAPISAO MARŠ NA DRINU: Tribina posvećena Milutinu Popoviću Kavaji

Beograd -

Bilo je to veče posvećeno „čoveku velikih iznenađenja“, koji je čuvenoj melodiji dao dušu i ovekovečio slavni ratni pohod na Cer

Čuveni „Marš na Drinu“ nezvanična je vojna himna Srbije - ne prođe kulturni događaj, sportska manifestacija ili slavlje a da se ne prolome stihovi ove poznate pesme.

Vesna Da Vinča
Vesna Da Vinča

Melodija koju je načinio proslavljeni srpski kompozitor Stanislav Binički svoju tekstualnu verziju nije dobila čitavih 50 godina nakon komponovanja. Davne 1964. tada dvadesetosmogodišnji Milutin Popović Kavaja sastavio je stihove koji će toj muzici dati dušu i ovekovečiti slavni ratni pohod na Cer.

Milutin Popović Kavaja, foto: Damir Dervišagić
Milutin Popović Kavaja, foto: Damir Dervišagić

Milutin Popović Kavaja rođen je 1936. godine u Beogradu, u opštini Vračar, koja je sinoćnom tribinom odala počast ovom, kako ga prijatelji nazivaju, „čoveku velikih iznenađenja“.

I, zaista, predstaviti život i delo jedne od najsvestranijih ličnosti srpskog novinarstva, književnosti, menadžmenta i diplomatije nije lak zadatak.Autori kratkometražnog filma o životu ovog beogradskog gospodina, emitovanog u okviru tribine, pokušali su da ga i ispune.

Slobodan Vuksanović
Slobodan Vuksanović

OdobrenjeTITO DOZVOLIOTekst poznate numere svojevremeno je odobrio i Josip Broz Tito. Iako je tematika smatrana antikomunističkom, uz reči „I ja sam bio na Ceru“, a kako dodaje sam Milutin „... da, ali na drugoj strani bojnog polja“ - strofe su dobile i zvanično odobrenje.

Uz stihove vojnog maršaEMOTIVNOOkupljeni u prostorijama Opštine Vračar imali su jedinstvenu priliku da stihove istorijskog „Marša na Drinu“ čuju iz grla njihovog tvorca. U emotivnom izlaganju, nakon uručenja nagrade Udruženja književnika Srbije, Kavaja je izrecitovao reči stare 53 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja