OTVORENO PISMO RODITELJA ĐAKA OŠ STARI GRAD: Hitno zaustavite gašenje škole tokom raspusta
Foto: Kurir

Ministarstvo i grad se ne oglašavaju

OTVORENO PISMO RODITELJA ĐAKA OŠ STARI GRAD: Hitno zaustavite gašenje škole tokom raspusta

Beograd -

BEOGRAD - Školska uprava Beograda aktuelizovala je priče o zatvaranju pojedinih osnovnih škola u Beogradu. Svi nadležni počevši od same uprave, preko gradskih vlasti, pa sve do Ministarstva prosvete, ne žele javno da se oglase već svoje planove pokušavaju da sprovedu u tajnosti tokom letnjeg raspusta.

Zato su roditelji đaka OŠ Stari grad rešili da upoznaju javnost sa činjenicama i da gradskoj vlasti i Ministarstvu prosvete postave zahteve kako da se dođe do rešenja. Oni su se preko otvorenog pisma obratili srpskoj javnosti, ali su ga i adresirali na mandatara Aleksandra Vučića, šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta, zaštitnika građana Sašu Jankovića. Pismo je takođe poslato i ministru prosvete, Gredskoj upravi Beograda, Prosvetnom savetu i mnogim drugim.

Pismo roditelja učenika OŠ Stari grad prenosimo u celosti:

OTVORENO PISMO SRPSKOJ JAVNOSTI

Iza najave da će Skupština Beograda usvojiti dokument racionalizacije škola u Beogradu krije se jednostavan i nadasve prozaičan razlog – nesposobnost nadležnih da se reši prostorno pitanje Sportske gimnazije. Umesto da se na ozbiljan način pristupi rešavanju problema, došlo se na drugu, po pitanju demokratije i prava građana, mnogo destruktivniju ideju.

U martu mesecu je skovan plan da se đaci OŠ Stari grad prebace u OŠ Skadarlija a da se u njihov prostor smesti Sportska gimnazija.

Međutim, reakcija roditelja, đaka i nastavnika ih je pokolebala u ovom bahatom pohodu i naterala na korak nazad. Rešili su da sve uviju u jednu sistemsku oblandu te da se kroz plan racionalizacije ugasi više osnovnih škola.

Početkom jula je održan sastanak Školske uprave Beograd sa direktorima škola sa opštine Stari grad na kome je predočeno da će se škola Stari grad zatvoriti. Rečeno je da će nastavnici imati posao u drugim obrazovnim ustanovama i da ne talasaju. Na stranu što je ovo protivno svim evropskim standardima kojima kao zemlja težimo, nego nije ni preterano racionalno. Kakva je to racionalizacija kada se jedna deca zamenjuju drugom u istom prostoru. Naša deca treba da pređu u neuporedivo lošije uslove a svoju školu prepuste drugim đacima. Da li su neka deca važnija od druge? Da li je jedan od razloga možda i atraktivna lokacija? Pa ćemo uskoro umesto škole imati velelepni oblakoder ili tržni centar? Izgleda da se gradska uprava malo pogubila zaboravljajući da đaci, roditelji i nastavnici, ukratko građani, nisu krompiri u džakovima koji se mogu lako prebacivati. Građani, kao poreski obveznici koji finansiraju brojne aktivnosti, između ostalih i obrazovanje, imaju pravo da traže od lokalne samouprave školu na svojoj teritoriji koja im najviše odgovara. I to niko ne sme da zaboravi dokle god nosi bedž evropskog puta na reveru.

Trinaestog jula je na državnoj televiziji objavljen prilog o racionalizaciji školskog prostora u kome je Snežana Marković ispred Ministarstva prosvete rekla da se ovaj problem mora rešiti do 31. avgusta jer će u suprotnom morati da se čeka godinu dana.

Vreme rešavanja ovog problema tokom letnjeg raspusta govori samo za sebe. Misleći da će roditelje i đake uhvatiti nespremne tokom raspusta, pokrenuta je akcija koja ne može proći ni u jednom demokratskom društvu. Moramo da naglasimo da mi jesmo za sistemska rešenja ali kada im je vreme. Sve da i Skuština Beograda usvoji plan racionalizacije škola, on ne može stupiti na snagu prvog septembra već može važiti tek od početka školske 2017. / 2018. godine.To bi dalo roditeljima vremena da se pripreme i izaberu novu školu za svoje dete. Sve drugo bilo bi grubo kršenje ljudskih i građanskih prava i gaženje našeg dostojanstva.

Ministarstvo prosvete je školama koje želi da zatvori odobrilo upis prvaka i spisak udžbenika što je i objavljeno na njihovom sajtu. Zato su mnogi roditelji već kupili knjige za novu školsku godinu a one u drugim školama ne važe.

Ostaje i dalje problem za decu: nova sredina, prekinuta prijateljstva, nova učiteljica, sporo privikavanje dece sa posebnim potrebama na novu sredinu, ponovna integracija romske dece u druge kolektive i sl. Sve su ovo problemi koje stvara gradska uprava a koji za njih nisu mnogo zabrinjavajući.

Najsramniju ulogu u svemu ima Ministarstvo prosvete, sam ministar i njegovi pomoćnici. Kao da su zaboravili da im je posao da brinu o napretku obrazovanja. Umesto toga pretvorili su se u birokratske aparatčike koji se bave prebrojavanjem rebara radijatora i brojem rolni taolet papira. I tako će ovaj ministar prosvete biti upamćen u istoriji kao onaj ministar koji je zatvarao škole“! Nepismeni knez Miloš Obrenović je otvarao škole i liceje po Srbiji a ovdašnji ministar ih zatvara. Šta li će pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje reći svojim kolegama u školi u Mionici koja takođe ima manje od 400 đaka kada neko zakuca i na njihova vrata? Ili misle da su oni izuzetak?

Kada je škola Stari grad u pitanju ni tvrdnja da nema 400 đaka nije potpuno tačna. Naša zgrada ne zvrji prazna kako se moglo čuti već tu svakodnevno boravi i 400 đaka baletske škole. Pre petnaest godina smo pomogli gradu da reši problem nedostatka prostora baletske škole Lujo Davičo i otvorili im naša vrata. Njihova deca dele sa nama prostor i to bez nadoknade iako su nadlezni drugačije tvrdili.

Kada pričamo o školi Stari grad moramo da napomenemo da postoji jednosmenski rad, odeljenja nisu velika što omogućava da se nastavnik posveti svakom đaku, stepen tolerancije na različitost je visok, škola je bez nasilja, romska deca su integrisana u obrazovni sistem, deca sa posebnim potrebama se prihvataju kao ravnopravna itd. To su inače sve ciljevi koje je Ministarstvo prosvete objavilo u svojoj stategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine. Umesto da se ovi parametri sagledavaju uz premijerovu premisu da OBRAZOVANJE NIJE TROŠAK VEĆ INVESTICIJA, gradske vlasti i ministar prosvete su rešeni da siluju demokratiju i volju građana sprovodeći svoje planove, a sve zbog nesposobnosti da kvalitetno reše problem Sportske gimnazije i pritom ne ugroze ni druge đake ni njihove roditelje.

Svaka škola i kraj u kome se nalazi imaju svoje specifične razloge zašto roditelji smatraju da ne treba da bude zatvorena. Mi se ovim pismom obraćamo isljučivo u naše ime ali podržavamo borbu OŠ Đuro Strugar kojoj je pre neki dan predočeno da će takođe biti zatvorena kao i buduću borbu osnovnih škola koje još uvek ne znaju da im se za vreme ovog raspusta sprema gašenje.

Obraćamo se Ministru prosvete, gradskoj upravi i svim nadležnim za ovaj problem.

Zahtevamo da se do potrebnog rešenja dođe na sledeći način:

• Hitno zaustavite sve radnje vezane za zatvaranje škola tokom rapusta.

• U septembru nas zvanično obavestite o predlogu za racionalizaciju školskog prostora i kriterijumima na osnovu kojih je predlog donet.

• Pokrenite javnu raspravu na kojoj će sve zainteresovane strane izneti svoje mišljenje.

• Nakon javne rasprave i uzimanja u obzir argumenata svih strana donesite odluku koja će biti sprovedena po završetku školske 2016./2017. godine.

• Odgovor na korake predložene u ovih pet tačaka zvanično dostavite na adresu škole Stari grad

Roditelji đaka škole Stari Grad

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track