PANIKA: U vrtiću fenolom otrovano 315 dece?
Foto: Saša Pavlić

Da li je na pomolu novi skandal na Novom Beogradu

PANIKA: U vrtiću fenolom otrovano 315 dece?

Beograd -
Roditelji mališana koji idu u obdanište „Dragan Laković“ tvrde da je to opasna „smrdljiva zgrada“ i da njihova deca imaju povišen nivo otrova u urinu. Institut „Vinča“ ispituje ceo slučaj

BEOGRAD - Roditelji 315 dece iz vrtića „Dragan Laković“ na Novom Beogradu sumnjaju da su za izgradnju ovog objekta korišćeni materijali opasni po zdravlje mališana!Kako navode, ovo je nova „smrdljiva i otrovna zgrada“ u Beogradu, pa je zato Predškolska ustanova „11. april“, kojoj pripada ovaj vrtić, pozvala Institut za nuklearne nauke „Vinča“ da ispita ceo slučaj.- Vrtić je otvoren u septembru 2014. i deca su ga pohađala godinu dana dok pojedini roditelji nisu posumnjali da smrad u vrtiću nije „miris novog“ već otrovni fenol. Izvršeni su prvi pregledi dece i utvrđeno je da mališani imaju znatno povišen nivo fenola u urinu. Institut „Vinča“ bio je u vrtiću i uzeo uzorke radi analize i utvrđivanja stepena kontaminiranosti. Zabrinutost i prestravljenost roditelja ovakvim događajem je ogromna i velika većina upućenih odmah je prestala da dovodi decu u ovaj vrtić i odmah ih premestila u ostale ustanove ovog tipa u blizini - ističu zabrinuti roditelji.

Pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta „Vinča“ Vladimir Nikolić kaže za Kurir da su uzeti uzorci materijala iz vrtića i da će rezultati biti poznati krajem naredne nedelje.- Sve ukazuje na to da ovde nije reč o istom slučaju kao u naselju Ivana Ribara na Novom Beogradu, gde je dokazano prisustvo otrovnog oplatola. Dakle, ne mislim da je ovo slučaj „smrdljivih zgrada“, jer se tamo taj smrad uvuče u kožu i kosu i ostaje i kad odatle odete, a ovde to nije slučaj - kaže Nikolić.Povišen nivo fenola u urinu, objašnjava Nikolić, ne mora nužno da znači da su deca bila izložena nekom opasnom materijalu, već da to može biti i posledica veće izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima.Prošle godine je u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar utvrđena povećana koncentracija opasnog fenola, zbog čega su one prozvane „smrdljive zgrade“, a stanari su bili primorani da se isele.(B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track