PAZI, SNIMA SE!
Foto: PR

Direktni prenosi sednica na sajtu opštine Stari grad

PAZI, SNIMA SE!

Beograd -

Stari grad je jedina opština u glavnom gradu koja je uvela mogućnost praćenja direktnih prenosa sednica opštine u okviru sajta opštine. To znači da zainteresovani građani mogu uživo, poput sednica Narodne skupštine, da prate dešavanja u lokalnom parlamentu Starog grada. S druge strane, odbornici Starog grada i rukovodstvo ove opštine moraju da vode računa kako se ponašaju na sednicama i pokažu veću odgovornost, jer sve što izreknu “ide u etar”.

Predstavnici ove beogradske opštine smatraju da je veoma važno da građani prate aktivnosti donosioca odluka i da budu upoznati sa odlukama koje se donose na sednicama Veća i Skupštine Gradske opštine Stari grad.

Proaktivna transparentnost predstavlja objavljivanje informacija pre nego što ih javnost zatraži. Zahtev savremenog doba je da informacije budu svima dostupne, pouzdane, relevantne i razumljive. Nizak nivo transparentnosti organa javne uprave dovodi do mogućnosti pojave korupcije.

Kada su pre godinu dana funkcioneri opštine Stari grad fizički ukolnili vrata sa svojih kancelarija simbolično su pokazali da žele da njihov rad bude vidljiv. Predsednik opštine, Marko Bastać, koji je pokrenuo „talas“ uklanjanja ulaznih vrata u kancelarije, inicirao je i prenose opštinskih sednica uživo.

U eri novih tehnologija, kada je internet široko rasprostranjen i redovno ga koriste sve generacije Starograđana, nema razloga da im se ne omogući da prate rad opštine kroz „live“ prenose sednica Veća i Skupštine. Beogradske opštine, za razliku od opština po Srbiji, nemaju svoje lokalne televizije koje bi pratile i prenosile sednice i zato treba iskoristiti prednosti modernih tehnologija – tvrdi Bastać i isiče kako se nada da će i ostale opštine slediti ovaj primer, jer su transparentnost u radu i direktna komunikacija s građanima obaveza svih javnih uprava.

Iz opštine Stari grad pozivaju sve građane da na zvaničnom sajtu opštine četvrtkom od 13 časova prate prenose sednica Veća, a već danas od 13h mogu pratiti prenos 5. sednice Skupštine opštine Stari grad.

PR opština stari grad live prenos Marko Bastać
PR opština stari grad live prenos Marko Bastać

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track