PETAR KRALJ ŽIVI U LEGENDI: Otvorena izložba fotografija o velikanu!
Foto: Damir Dervišagić

Sećanje

PETAR KRALJ ŽIVI U LEGENDI: Otvorena izložba fotografija o velikanu!

Beograd -

Zašto nekog mora da nema da bismo mu rekli lepu reč. Fali samo on da mu kažemo da je veliki, rekao je Caci

Muzej pozorišne umetnosti Srbije bio je sinoć mali da primi poštovaoce lika i dela Petra Kralja, koji su došli da pogledaju izložbu njegovih fotografija.

Branka Veselinović i Renata Ulmanski
Branka Veselinović i Renata Ulmanski

Kustos Aleksandra Milošević prikazala je njegove pozorišne uloge i uloge na radiju - od Hamleta preko Kralja Ibija do Džejmsa iz „Dugog putovanja u noć“. Glumac Ateljea 212 i osnivač pozorišta Ras preminuo je pre pet godina, a o njemu su govorili njegovi prijatelji Predrag Bajčetić i Milan Caci Mihailović.

- O Petru Kralju treba praviti naučne radove i referate, a televizije bi mogle da repriziraju njegove pozorišne predstave, filmove i serije. Glumci žive samo kroz legendu. Napisao sam jedan tekst o njemu pre 32 godine, nakon pogledane njegove predstave „Maksim Crnojević“. Stvarao je uloge načinom glume koji nismo poznavali. Igrao je usplahireno, a tiho i doživljeno. Tragediju je nosio sa sobom, a nije pokazivao da pati - rekao je Predrag Bajčetić.

Zlata Numanagić
Zlata Numanagić

Izložbu je umesto Svetlane Bojković, koja je zbog bolesti bila sprečena da prisustvuje, otvorio Milan Caci Mihailović.

Predrag Bajčetić
Predrag Bajčetić

- Ostajemo zadivljeni pred galerijom likova koje smo gledali. Stalno je kasnio. Čekam da se i ovog trena pojavi na vratima i izgovori čuvenu rečenicu kao kad bi ulazio u Atelje 212: „Je li otkazano?“ Zašto nekog mora da nema da bismo mu rekli lepu reč. Ovde fali samo on, Pera Kralj, da mu lice kažemo da je veliki i hvala - rekao je Caci.Među prvima da pogledaju radove došli su Ana Sofrenović, Zlata Numanagić i drugi...

Milan Caci Mihailović
Milan Caci Mihailović

Voleo kafanuSEDAM DANA SLAVILI ROĐENJEPetar Kralj najviše je voleo da provodi vreme u bifeu Ateljea 212, ali i da se druži s glumcima van scene.- Slavili smo rođenje naše dece po sedam dana. I u čuvenom bifeu bismo dočekali jutro - objasnio je Caci.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track