POPLOČAVANJE OBILIĆEVOG VENCA: Bune se protiv pešačke zone!
Foto: N1, Dragana Udovičić

Žale se da će im otežati život

POPLOČAVANJE OBILIĆEVOG VENCA: Bune se protiv pešačke zone!

Beograd -

Okupljeni oko Udruženja građana „Varoš kapija“ zahtevaju obustavu popločavanja Obilićevog venca jer, kako ističu, nije rešeno pitanje saobraćajnog pristupa tom prometnom delu centra grada

Stanari i predstavnici privrednih subjekata zahtevaju hitno zaustavljanje daljeg popločavanja Obilićevog venca, odnosno proširivanja pešačke zone.Okupljeni oko Udruženja građana „Varoš kapija“ obustavu radova traže jer, kako tvrde, nije rešeno pitanje saobraćajnog pristupa, a rekonstrukciji nije prethodila stručna i javna rasprava. Građani koji žive i rade u ovom delu prestonice ukazuju na problem ukidanja pristupa garažama i podsećaju da bi proširivanjem pešačke zone kvalitet života bio znatno ugrožen.

Zahtev za prekid radova na proširenju pešačke zone između Terazija, Kosančićevog venca, Kalemegdana i gornjeg Dorćola upućen je gradonačelniku i nadležnim gradskim institucijama.Blokirano do Kneza- Zatvaranje Obilićevog venca ne odnosi se samo na Obilićev venac, ono zatvara i pristup kolovozom do centralne zone Knez Mihailove, dakle ne samo da se otežava život ljudi koji tu žive nego se otežava i pristup i turistima i korisnicima ugostiteljskih usluga i kancelarijskom prostoru. Radovi treba da se obustave dok se ne donese planski akt saobraćaja i pristupa, zato što ovo kako se radi sada vodi izolaciji gradskog jezgra - rekao je Dušan Rakitić, asistent na Pravnom fakultetu BU, za N1.

Nema zahtevaIz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da nisu primili zahteve da se radovi obustave i da su prikupljene sve neophodne saglasnosti i rešenja.- Direkcija je od početka radova na uređenju Obilićevog venca uspešno rešila sva pitanja u vezi sa organizacijom kretanja i pristupom zoni radova. Stanari okolnih zgrada i subjekti koji koriste prostor na Obilićevom vencu su u svakodnevnom kontaktu sa izvođačem radova na terenu i njima se, u skladu s radovima, omogućava da uz najmanja moguća ograničenja realizuju svoje dnevne aktivnosti - rekli su iz Direkcije za Kurir.

Siniša MaliOVO ĆE BITI PEŠAČKI RAJGradonačelnik Beograda Siniša Mali je ranije izjavio da će nova pešačka zona biti pešački raj.- Ovaj deo grada izgledaće potpuno drugačije, biće zelena oaza i pešački raj za Beograđane i goste Beograda.Kako je svojevremeno naveo gradski urbanista Milutin Folić, nova pešačka zona će biti popločana na isti način kao što je Knez Mihailova ulica.- Plan je da se automobilima ulazi u garažu iz ulice Maršala Birjuzova, dok će pešaci iz garaže direktno izlaziti na novi Obilićev venac. Predviđena je sadnja 50 stabala, postavljanje klupa i novih svetiljki.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track