Protest zbog rušenja u Savamali u centru Beograda
Foto: Stefan Jokić

Protest zbog rušenja u Savamali u centru Beograda

Beograd -

Peti protest protiv rušenja objekata u beogradskoj Savamali večeras je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Građani, okupljeni oko inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" krenuli su večeras u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda, tražeći ostavke rukovodstva grada i nadležnih u policiji zbog događaja u Savamali u izbornoj noći između 24. i 25. aprila, nezadovoljni što ni posle dva i po meseca, odgovorni nisu imenovani.

Ispred Skupštine grada, gde je protest počeo, učesnicima su se obratili predstavnici inicijative, kao i profesorka Srbijanka Turajlać, koji su poručili da neće odustati od protesta dok se ne procesuiraju počinioci i odgovorni za slučaj Savamala.

Učesnici protesta na početku kolone nosili su transparent "Ne da(vi)mo Beograd", a uzvikivali su parole "Ostavke" i "Vučiću, lopove".U pratnji policije, kretali su se ulicama Kneza Miloša, Nemanjinom i Karađorđevom, koje su sporadično zatvarene za saobraćaj.

Protest se završava ispred zgrade Geozavoda u Savamali. Protestu po službenoj dužnosti, kako je najavio, prisustvuje i Zaštitnik građana Saša Janković. Ispred Skupštine grada postavljena je velika plastična žuta patka, koja je simbol protesta.Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je uoči protesta ponovila da zbog nasilja u Savamali traži ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora Policije Srbije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Ljudi sa fantomkama na glavama bagerima su porušili objekte u beogradskoj četvrti Savamala i maltretirali očevice. Građani su zbog nasilja pozivali policiju, ali su im službenici govorili da nisu nadležni i da se obrate Komunalnoj policiji koja takođe nije reagovala.U izveštaju zaštitnika građana o radu policije u noći između 24. i 25. aprila navodi se da je službenicima iz vrha policije bilo naređeno da ne reaguju.Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je do sada održala četiri protesta zbog nasilja u Savamali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track