RASPAD U ŠKOLI: Plafon đacima pada na glavu!
Foto: Marko Dragoslavić

Opasnost za učenike

RASPAD U ŠKOLI: Plafon đacima pada na glavu!

Beograd -

Račun Grafičke škole na Novom Beogradu je u blokadi, zidovi pucaju, fasada se obrušava, prozori se klimaju

Srednja grafička škola na Novom Beogradu nalazi se u katastrofalnom stanju i raspada se, ali bukvalno!Spolja preti da se obruši fasada, a u toaletu samo što se plafon ne sruši na glave učenika. Jedan deo već je otpao i zjapi ogromna rupa. Zidovi pucaju, prokišnjava, prozori se klimaju u okvirima... Pojedini časovi su čak održavani u hodniku!Direktor Grafičke škole Velibor Božović kaže za Kurir da je ova ustanova u blokadi već punih osam godina.

Vlada ih spasava- Činim sve i nadam se da ćemo uskoro uspeti da se deblokiramo. Za kupovinu kreda se snalazimo od donatora i đačkog dinara. Za ove četiri i po godine, koliko sam direktor, borim se da izađemo iz ove situacije. Svi su upoznati s našim problemom, ali niko ne može da nam pomogne upravo zato što nam je račun u blokadi. Ruke su nam vezane - objašnjava Božović.Kaže da je minus nastao zbog toga što je prethodno rukovodstvo sklopilo ugovor o skladištenju opreme i uređaja za praktičnu nastavu sa dve firme, oprema je ubrzo nestala, a škola je tužena.- Nisu izlazili na sudske sporove i doveli su do ove situacije. Sreća je što je Vlada Srbije dozvolila sklapanje asignacionog ugovora između Sekretarijata za obrazovanje, škole i komunalnih preduzeća, pa se tako podmiruju računi, inače bi škola ostala bez struje i vode - navodi direktor.

Kamata ih ubijaGrafička škola uložila je žalbu i u toku je sudski spor, za koji se nadaju da će se okončati u njihovu korist.- Treba da se isplati stečajnoj masi osnovna suma od 14 miliona dinara, a kamata na to je još 17 miliona za ovih osam godina. Naravno, mi taj novac nemamo, od drugih zavisimo. Borim se lavovski da uslovi budu normalni, molim donatore i ljude dobre volje. Škola ne izgleda toliko loše, ulaz je bio rupa, pa smo to sredili, okrečeno je nešto, nije sve tako crno jer ja ne dozvoljavam.Pitanja smo uputili Ministarstvu prosvete, oni su nas usmerili na Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, od kojih nismo dobili odgovor.

Nesreća u Institutu za majku i deteRENDGEN PAO, OKRZNUO BEBUU Institutu za majku i dete prošle nedelje povređena je beba, kada je prilikom pregleda na nju pao deo rendgena. U pripremi za snimanje bebe na pokretnom delu aparata popustila je kočnica. Aparat je udario u ivicu kreveta i jednim delom okrznuo detetovu glavu. Beba je zadobila manju ogrebotinu. Bolnica je najavila kupovinu novih aparata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track