SARADNJA DVA GRADA: Goran Vesić razgovarao sa gradonačelnikom Maribora
Foto: Dragana Udovičić

Razmena iskustava

SARADNJA DVA GRADA: Goran Vesić razgovarao sa gradonačelnikom Maribora

Beograd -
Maribor je grad koji je uvek imao snažne veze sa Srbijom, izgrađene u teškim trenucima naše zajedničke istorije. U ovom gradu danas živi skoro šest hiljada Srba koji su okupljeni u snažnu zajednicu koja značajno doprinosi razvoju Maribora, rekao je Vesić

BEOGRAD - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić i župan grada Maribora Andrej Fištravec razgovarali su u Mariboru o saradnji dva grada, pre svega u oblasti kulture i sporta, ali i potrebi da međusobno razmenjuju iskustva u komunalnoj oblasti.

Vesić i Frištravec su se sastali sinoć u Mariboru, a jedna od tema razgovora bila je i zajedničko konkurisanje gradova za dobijanje donatorskih sredstava pred telima Evropske unije, kao i drugim međunarodnim organizacijama i fondovima.

"Maribor je grad koji je uvek imao snažne veze sa Srbijom, izgrađene u teškim trenucima naše zajedničke istorije. U ovom gradu danas živi skoro šest hiljada Srba koji su okupljeni u snažnu zajednicu koja značajno doprinosi razvoju Maribora", rekao je Vesić.

On je posebnu zahvalnost izrazio zbog toga što je Maribor "ispravio nepravdu" iz Drugog svetskog rata, kada su nacisti uništili srpsku pravoslavnu crkvu koja nikada nije obnovljena, i što je omogućeno da počne izgradnja nove crkve.

"Želimo da Maribor bude prisutan u Beogradu, najvećem gradu regiona, kao i da naši ljudi, naša kultura i naše kompanije budu više prisutne u Mariboru", rekao je Frištavec i precizirao da je dogovoreno da se odmah uspostavi saradnja turističkih organizacija Beograda i Maribora.

Ta saradnja će, kako je naveo, početi organizacijom Nedelje Maribora u Beogradu i Nedelje Beograda u Mariboru.

Vesić i Fištravec su dogovorili razmenu iskustava u komunalnom sistemu, a Vesić je istakao da je Beograd zainteresovan da upozna kako je Maribor rešio sistem prerade otpadnih voda, kao i to na koji se način organizuje prikupljanje i selekcija otpada.

U delegaciji Beograda su i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković. Delegacija Beograda nastavlja danas posetu Mariboru prezentacijom beogradskog modela naplate parkinga putem sms poruka, a sastaće se i s predstavnicima srpsko-slovenačkog poslovnog kluba koji čine Srbi - poslovni ljudi koji žive u Sloveniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track