SCENSKO-UMETNIČKI PERFORMANS: Opera "Časovničar" remek delo osoba sa smetnjama u razvoju
Foto: Promo

Udruženje "Živimo zajedno"

SCENSKO-UMETNIČKI PERFORMANS: Opera "Časovničar" remek delo osoba sa smetnjama u razvoju

Beograd -

Povod pretpremijernog izvođenja opere „Časovničar“, koje će biti održano 9. februara u 15:30 časova u kući Đure Jakšića, jeste potpisivanje protokola kojim će Beograd zvanično postati domaćin Međunarodnog kongresa za osobe sa posebnim potrebama 2018. godine. Prvi put u svojoj istoriji srpska prestonica će ugostiti više od osam stotina osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju iz celog sveta, čime će stati rame uz rame sa najvećim evropskim metropolama poput Haga, Berlina i Praga.

Uvažene goste iz domaće, ali i Nemačke i Češke javnosti, za klavirom će dočekati autor opere dr Đorđe G. Kozić, dok će Nataša Kraus, profesorka euritmije na praškoj Akademiji umetnosti, izvesti jedinstven scensko-umetnički performans. Stvaranje opere podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a na događaju će prisustvovati su sociolog Tomas Kraus iz Berlina, kao i mnoge ugledne ličnosti iz domaće i međunarodne kulturne javnosti.

„Zbog brojnih prepreka u svakodnevnom funkcionisanju, osobe sa smetnjama u razvoju često spadaju u najzavisnije slojeve društva. Civilizacijska je obaveza savremenog sveta da svakome pruži mogućnost odlučivanja i preuzimanja odgovornosti u vlastitom životu. Tu nema kompromisa“, ocenio je rukovodilac Udruženja Dejan Kozić, istakavši da opera „Časovničar“ predstavlja svojevrsni proizvod najtalentovanijih korisnika Udruženja osnaženih da se samostalno angažuju i afirmišu u kulturno-umetničkom stvaranju, ali i priliku da najšira zainteresovana javnost uživaju u plodovima njihovog stvaralaštva.

O Udruženju „Živimo zajedno“

Misija Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad je da osobe sa smetnjama u razvoju učinividljivim, prisutnim i aktivnim u svim segmentima društvenog života, da afirmiše njihove sposobnosti i individualnost, promoviše njihova prava i omogući im dostojanstven i ispunjen život. Aktivnosti Udruženja obuhvataju pružanje usluge dnevnog, edukativnog, i radnog i centra, kao i realizaciju brojnih radionica, kreativnih sekcija i servisa uz pružanje podrške korisnicima prilikom zapošljavanja i samostalnog stanovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track