SINIŠA MALI: Beograd dobio konkretni dokument za pomoć deci sa ulice
Foto: Beoinfo

Zajednički rad na prevenciji

SINIŠA MALI: Beograd dobio konkretni dokument za pomoć deci sa ulice

Beograd -

BEOGRAD - Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u situacijama rada sa decom uključenom u život i rad na ulici u Beogradu usvojen je na današnjoj sednici Saveta za prava deteta, a kako je tom prilikom istakao gradonačelnik Siniša Mali, 26 godina posle ratifikovanja Konvencije UN o pravima deteta, prvi put je donet ovako konkretan dokument.

On će značiti zajednički rad i borbu da deca ne budu na ulici i da ih niko ne zloupotrebljava, te da im se s druge strane omogući da žive srećno detinjstvo i ostvaruju svoja prava.

– Dokument podrazumava koordinaciju rada svih relevantnih institucija, s ciljem da se radi prevencija i da deca provode vreme u školi i vrtićima. Ako se čak i primete na ulici, protokolom je predviđena pomoć građanima da znaju kome da se obrate, ali i procedura kako nadležni treba da postupaju kako bi se deca sklonila sa ulice. Ovo je za nas prioritet i odnosi se na svu ugroženu decu – rekao je Mali i dodao da predstoje edukacije za sve uključene u proces, a biće napravljen i vodič za građane.

Mali je precizirao da prema trenutnim podacima na ulicama Beograda ima oko 1.700 dece, koja žive ili rade na ulici, što je za sve velika obaveza, te zbog toga protokol stupa na snagu odmah.

Gradonačelnik je podsetio i da je rešen problem prihvatilišta za decu sa ulice, koji datira još od 1998. godine, te da je završen idejni projekat i da predstoji glavni projekat. Na proleće sledeće godine trebalo bi da započnu i radovi.

Takođe je ukazao i na projekt „Prvih hiljadu dana”, koji je već aktuelan i zahvaljujući kojem se roditeljima, posredstvom edukacija i treninga, pomaže kako da postupaju s decom. Direktor organizacije „Save the children” za severozapadni Balkan Ahmed Pjano precizirao je da će se protokol primenjivati na svu decu, bez obzira na to da li im roditelji imaju prebivalište u Beogradu ili su državljani Srbije, strani državljani ili bez državljanstva.

On je izrazio uverenje da će protokol biti značajan pomak i primer drugim lokalnim zajednicama u Srbiji, ali i regionu.

Pjano je zahvalio na efikasnosti u izradi veoma kvalitetnog dokumenta, kojim se prvi put pristupilo sveobuhvatnom rešavanju pitanja zaštite ove ranjive grupe. U protokolu su jasno integrisani osnovni principi Konvencije o pravima deteta, a odnose se na zaštitu, prava na život, opstanak i razvoj, nediskriminaciju, participaciju i najbolji interes deteta.

Profesorka Odeljenja za socijalni rad i socijalnu politiku Fakulteta političkih nauka Nevenka Žegarac, koja je rukovodila grupom za izradu protokola, navela je da su danas izolovani primeri da deca žive na ulici, te da je mnogo aktuelniji problem rad i zloupotreba rada dece. Važno je imati diferencirani odgovor na to jer maloj deci ne sme da bude dozvoljen rad, dok stariji mogu da participiraju u tome, naravno u bezbednom okruženju, kazala je Nevenka Žegarac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track