Siniša Mali: Komunalni policijaci da se ponašaju dostojanstveno!
Foto: Tanjug

Preterana sila

Siniša Mali: Komunalni policijaci da se ponašaju dostojanstveno!

Beograd -
Apelujem i na građane da poštuju zakon, svi oni koji su uhvaćeni u gradskom prevozu švercovali su se, a najviše je takvih slučajeva, budimo iskreni", rekao je Mali

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je, povodom incidenata u kojima su učestvovali pripadnici Komunalne policije, da svi njeni pripadnici moraju da se ponašaju dostojanstveno i na način koji dolikuje službenom licu, ali i ocenio da su u pitanju izolovani incidenti.

"Imali smo nekoliko disciplinskih postupaka, svake godine se radi analiza njihovog rada, utvrđuje ko je zadovoljio. Ko nije zadovoljio ide u niži rang. Ali, opet kažem, slika Beograda mora da bude drugačija, komunalni policajac mora da se ponaša dostojanstveno, na način koji dolikuje službenom licu i reprezentuje Beograd.

Apelujem i na građane da poštuju zakon, svi oni koji su uhvaćeni u gradskom prevozu švercovali su se, a najviše je takvih slučajeva, budimo iskreni", rekao je Mali

On je dodao da se, nažalost, "desilo to što desilo", ali da su to izolovani incidenti i da je rešenje angažovanje više komunalnih policajaca jer će tako "građani biti bezbedniji, a oni (policajci) će moći da obavljaju posao tako što neće biti rastrzani na milion strana u isto vreme".

Gradonačelnik je rekao da sada ima između 350 i 360 komunalnih policajaca, što nije dovoljno za grad od gotovo dva miliona ljudi, i dodao da je grad Beograd inicirao izmene zakona koje će Komunalnoj policiji ostaviti mogućnost da sama odredi potreban broj svojih pripadnika.

"Valjda mi najbolje znamo šta je za grad dobro. Analizom koju je Komunalna policija uradila utvrđeno je da nam treba još oko hiljadu komunalnih policajaca, da je 1.500 optimalan broj da se pokrije grad u raznim aspektima, od nelegalne gradnje, preko aerodroma i divljih taksista, GSP-a, komunalni red...", rekao je Mali.

On je dodao da je prvi osudio ponašanje komunalnih policajaca prilikom incidenta u autobusu ali da je i javno rekao da građani moraju da poštuju službena lica.

"Ta devojka (iz autobusa) nije htela da pokaže lična dokumenta, a ako nećete da pokažete lična dokumenta oni su po zakonu obavezni da vas odvedu do najbliže policijske stanice da vas tamo legitimišu. Zamolio sam građane, ukoliko se već švercuju i neko ih uhvati, da se legitimišu i plate kaznu...", rekao je on.

Na pitanje zbog čega je privedena novinarka koja je pokazala novinarsku legitimaciju, gradonačelnik je rekao da "ne zna tačno".

"Zato nam je potrebna nova krv, mladi policajci koji će biti svesni svoje uloge, a nekim starim možda da se zahvalimo. Sada ovaj mali broj ne možemo dodatno da smanjujemo, a nove ne možemo da zapošljavamo zbog zabrane pre nego što se zakon promeni.

Nemojte misliti da na bilo koji način podržavamo to ponašanje, ali moramo da nađemo sistemsko rešenje, a ono je veći broj policajaca, uz kodeks ponašanja prema građanima i gostima Beograda", rekao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track