SINIŠA MALI: Uređenjem fasada učinićemo Beograd lepšim i atraktivnijim
Foto: Beoinfo

Završena javna nabavka za rekonstrukciju 35 fasada

SINIŠA MALI: Uređenjem fasada učinićemo Beograd lepšim i atraktivnijim

Beograd -

BEOGRAD - Ponosan sam što smo ispunili još jedno obećanje, a to je da smo krenuli sa rekonstrukcijom fasada u centru grada, istakao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali obilazeći radove na restauraciji fasada u Karađorđevoj ulici.

Gradonačelnik je podsetio da je završena javna nabavka za rekonstrukciju 35 fasada.

– Radovi na Kosančićevom vencu su u toku, i tu će obnova fasada početi odmah po završetku radova na obnovi vodovodne i kanalizacione mreže, kao i trotoara i puteva. Naredne godine uredićemo i park kod pristaništa, a podsetiću da se već radi na Obilićevom i Topličinom vencu. Centar Beograda korak po korak već izgleda drugačije, a ove fasade biće bele ili bež i naš grad biće ponovo, kako mu i ime kaže, beo grad. Konkurs za gradsku galeriju je završen, neka rešenja su već stigla i kada se to spoji sa lagumima, ovim delom Karađorđeve, promenadom, Brankovim mostom, Beogradom na vodi i novim Starim savskim mostom, koji ćemo graditi iduće godine, sve će to promeniti sliku grada nabolje – rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je istakao da se radovi na 35 fasada finansiraju iz gradskog budžeta, a da će „Gradsko stambeno” ove godine dodatno urediti još 22 fasade.

– Naredne godine Grad Beograd će rekonstruisati još najmanje 35 fasada, a „Stambeno” još 67, tako da će 2018. godine taj broj iznositi preko 200 fasada zajedno. U ovom trenutku grad iz budžeta daje 360 miliona dinara za ove radove, a „Stambeno” to čini u saradnji sa skupštinama stanara. Kada se krajem godine usvoji Zakon o stanovanju, to će biti još jedan impuls tome da ljudi shvate da vrednost njihovih stanova raste kada se srede fasade, a fasade koje sada uređujemo biće još jedan podstrek tome – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio da je ovu akciju najavio krajem prošle godine, ali da je ipak bilo potrebno određeno vreme da se izrade projekti i nađu potrebna sredstva.

– Mi ne uzimamo kredite, već sve što investiramo predstavlja rezultat ušteda. Tako ćemo raditi fasade i na Vračaru, u Zemunu, deo od Trga reoublike ka Slaviji, u Nemanjinoj, Kneza Miloša i druge. Sa ovim fasadama smo počeli jer kad pogledate sa Brankovog mosta neuređene fasade zaista smetaju. Kada se urede i osvetle doneće sa sobom i sasvim drugačiji osećaj, jer su ove zgrade kulturno dobro Beograda. Pozivam sve stanare stambenih zgrada da nam se se nakon usvajanja Zakona o stanovanju pridruže i da zajedno, sufinansiranjem i većim brojem rata učinimo da naš grad bude što lepši – rekao je Siniša Mali.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nela Mićović podsetila je da fasade u Karađorđevoj predstavljaju deo kulturno-istorijske celine Kosančićev venac i da je od Ministarstva kulture dobijena saglasnost da Grad Beograd bude staralac za te objekte.Sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić istakla je da će iduće godine biti uređene i šetne staze i stapeništa koje povezuju Kosančićev venac sa Karađorđevom ulicom.Obilasku radova prisustvovali su i direktor JKP „Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar-Poposki i direktor JP „Gradsko stambeno” Nikola Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track