PLJUŠTALE OPOMENE NA SKUPŠTINI GRADA Balši Božoviću oduzeta reč, danas o toplovodu, imenima ulica...
Foto: Marina Lopičić

Puno posla za odbornike

PLJUŠTALE OPOMENE NA SKUPŠTINI GRADA Balši Božoviću oduzeta reč, danas o toplovodu, imenima ulica...

Beograd -

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada razmatraju na današnjoj sednici Predlog plana detaljne regulacije za izgradnju toplovoda od obrenovačke termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) do toplane "Novi Beograd", čije će usvajanje omogućiti da započne realizacija tog projekta, vrednog oko 160 miliona evra.

11.30 - Šefu odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Balši Božoviću danas je na sednici Skupštine grada Beograda oduzeta reč pošto je pokazao fantomku, rekavši da će taj predmet ostati simbol grada. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izrekao je Božoviću dve opomene, prvu pošto je pokazao fantomku, a drugu zato što je, i pored upozorenja, i dalje držao fantomku u ruci i pokazivao je odbornicima.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

11.00 - Odbornici Skupštine Beograda na današnjoj sednici usvojili su jedan plan generalne i četiri plana detaljne regulacije. Takođe, donete su i odluke o izradi ili izmeni i dopuni osam planova detaljne regulacije. Plan generalne regulacije odnosi se na naselje Barajevo u istoimenoj gradskoj opštini, faza 1. Planovi detaljne regulacije tiču se izgradnje vangradskog toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda, zatim dels Bulevara despota Stefana, od Džordža Vašingtona do Cetinjske, u opštini Stari grad, dela ulične mreže stambenog kompleksa „Staro naselje” u Železniku sa denivelisanim prelazom preko železničke pruge, u opštini Čukarica, te dela naselja Mirijevo, na lokaciji Orlovsko naselje, opština Zvezdara.

Planove je uradio Urbanistički zavod Beograda, a sredstva za njihovu izradu su obezbedili opština Brajevo, „Beogradske elektrane” i Direkcija za grđevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Oni će biti osnova za urbanističko uređenje, ulaganja u sređivanje saobraćajno-infrastrukturnih površina, kao i za dalji razvoj i unapređenje sistema grejanja u Beogradu.

Jedna od odluka za buduću izradu plana detaljne regulacije, sa kojom su se složili odbornici Skupštine grada, jeste plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan– Ušće, na gradskim opštinama Stari grad i Novi Beograd. Izrada plana poverena je Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, koji je dužan da nacrt uradi u roku od tri meseca. Takav nacrt biće izložen na javni uvid u Skupštini grada. Okvir obuhvata komercijalne sadržaje, objekte i komplekse javnih službi, saobraćajne površine, vodne i infrastrukturne površine, kao i javne zelene površine. Okvirnom granicom obuhvaćena je i trasa kabinske žičare u delu parka Ušće, zaštićena područja Kalemegdana, Kosančićevog venca, priobalna zona Novog Beograda, kao i akvatorija reke Save. Ukupna površina iznosi oko 11 hektara.

Foto: Beoinfo/Arhivska fotografija
Foto: Beoinfo/Arhivska fotografija

Na sednici će biti razmatrane i odluke o podizanju spomenika Janošu Hunjadiju i Juriju Gagarinu.

Spomenik Hunjadiju, u našem narodu poznatom kao Sibinjanin Janko, trebalo bi da bude podignut na Zemunskom keju, a Nikodijević je naveo da se spomenik podiže na predlog mađarske vlade, dok će sredstva obezbediti Ambasada Mađarske u Beogradu.

Nikodijević je istakao da podizanje tog spomenika treba da pokaže i približi građanima veze između dva naroda, koje su danas na vrlo visokom nivou.

Spomenik Juriju Gagarinu trebalo bi da bude podignut na Novom Beogradu, u Ulici koja nosi njegovo ime, kod broja 155.

Pred odbornicima će se naći i rešenje da park u ulici Kralja Milana, u kome se nalazi spomenik Caru Nikolaju II Romanovu, ubuduće nosi ime Park Aleksandrov, u sećanje na poginule članove ruskog hora, dok bi park na Savskom vencu, između ulica Kneza Miloša, Nemanjine, Balkanske i Admirala Geprata trebalo da ponese ime Park Gavrila Principa.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Ulice u prestonici trebalo bi da dobiju naš proslavljeni šahista Svetozar Gligorić, glumica Olivera Marković, operski pevač Živan Saramandić, arhitekta Mihailo Janković, istoričar umetnosti Milan Kašanin, ruski diplomata Nikolaj Hartvig i bivši direktor ZOO vrta Vuk Bojović.

"Beograd je grad koji ima mnogo istaknutih umetnika, naučnika i kulturnih radnika i verujem da u jednom velikom gradu ima mesta za svakog od njih da im se odužimo", rekao je Nikodijević.

Ukoliko odbornici usvoje predlog, za direktora Infostana, na period od četiri godine, biće imenovan dosadašnji vršilac dužnosti direktora Marko Mitić, koji je imao najviše bodova na konkursu.

Trebalo bi da bude usvojena i odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora Urbanističkog zavoda Beograd.

Na sednici će se, između ostalog, razmatrati i izmene odluka o komunalnom redu, o održavanju čistoće, prečišćavanju i distribuciji vode, o odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji grada Beograda, o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju, uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina.

Biće reči i o predlogu Vladi Srbije za utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju odnosno administrativni prenos nepokretnosti - zemljišta i objekata radi izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom, sanacije i proširenje deponije "Vinča", s tim da se grad Beograd odredi za korisnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track