SKUPŠTINA GRADA: Slavija bez Tucovića, na Cvetnom trgu Spomenik glumcu
Foto: Nebojša Mandić

Novo urbanističko rešenje za jedan od centralnih trgova

SKUPŠTINA GRADA: Slavija bez Tucovića, na Cvetnom trgu Spomenik glumcu

Beograd -
BEOGRAD - Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće izmešteni sa Trga Slavija i sahranjeni u Aleji velikana, odlučila je danas Skupština grada.

Odluka je doneta, budući da je za ovu godinu planirana rekonstrukcija tog trga.

U obrazloženju odluke se navodi da je na osnovu idejnog rešenja uređenja i rekontrukcije Trga Slavija i podzemnih pešačkih prolaza sa novoprojektovanim Platoom Dimitrija Tucovića, predviđeno da se spomenik izmesti na novi plato trga, a posmrtni ostaci sahrane u Aleju velikana. Novi plato nalaziće se na prostoru u okviru bloka između ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Trga Slavija. Odbornik DS Zoran Alimpić smatra da nije reč o novoj ideji, navodeći da je prvobitni projekat rekonstrukcije Slavije bio obimniji, ali da ga je aktuelna vlast promenila.

"Nema razloga da sumnjam da će spomenik biti premešten na plato ispred NBS, i biće podjednako blizu istorijske lokacije, zbog koje je tu i lociran", rekao je Alimpić i ponovio da nije reč o novoj ideji, već da je ona postojala i u prethodnom sazivu, ali da su joj se tada oštro protivili predstavnici SPS.

"Uključujući sadašnjeg i prethodnog predsednika Skupštine, koji su se, na svaku najavu izmeštanja spomenika, okupljali na ostvru sa crvenim zastavama i tvrdili da to nikada neće dozvoliti“, kazao je Alimpić.

To je izazvalo reakciju predsednika Skupštiine Nikole Nikodijevića koji je Alimpiću rekao: "Vi ste se odrekli živog (Dragan) Đilasa i (Boris)Tadića, a mene prozivate za Dimitrija Tucovića", i zatražio da se vrati na dnevni red.Alimpić mu je poručio da Đilas i Tadić nemaju veze sa dnevnim redom, ali da je "korak u dobrom pravcu" što sada podržavaju izmeštanje spomenika i što će odbornici SPS-a glasati za to, na šta mu je Nikodijević poručio: "Vi vidite da li će iko glasati za vas".

Odluka da se spomenik Dimitriju Tucoviću sa Slavije izmesti na plato koji će nositi njegovo ime ispred zgrade NBS doneta je 2014. godine.Spomenik glumcu na platou Cvetnog trga

Na platou Cvetnog trga biće podignut "Spomenik glumcu", odlučila je danas Skupština grada. Kako je rekla predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, spomenik "Glumcu" je omaž pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj umetnosti svih glumaca i biće podignut u slavu svim glumcima sa ovih prostora. "Glumac nije samo onaj koji izgovara tekst, glumac je neko ko je sveprisutan. I zato je glumac zaslužio da ima svoj spomenik u Beogradu", kazala je Mitrović Marić. O podizanju spomenika staraće se Odbor za podizanje spomenika, na čijem čelu je odbornik Slaviša Damjanović. Spomenik se podiže na inicijativu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja