(FOTO) SMRAD GUŠIO BEOGRAĐANE: Ugašen požar na deponiji u Vinči!
Foto: Facebook Printscreen

Iz Zavoda savetuju građanima da lice zaštite maskama

(FOTO) SMRAD GUŠIO BEOGRAĐANE: Ugašen požar na deponiji u Vinči!

Beograd -

BEOGRAD - Na deponiji Vinča lokalozovan je manji požar, a šest mašina je na terenu i očekuje se da tinjanje vatre bude u celosti lokalizovano do kraja dana.

V.d. sekretara za poslove odbrane i vanrednih situacija Darko Glavaš kaže da nema zagađenja u vazduhu, odnosno da se svi parametri prate i nema pokazatelja da je neki deo grada ugrožen.

"Juče je primećen dim na deponiji Vinča, pa su ekipe "Gradske čistoće" i Sektora za vanredne situacije odmah izašle na teren i konstatovale tinjanje vatre u jednom delu deponije", rekao je Glavaš.

Kako kaže, u celosti je "otvoren" deo gde se nalazilo žarište, koje je lokalizovano u toku noći, ali je na deponiji trenutno šest mašina, koje rade na potpunom gašenju, kao i na tome da se na to mesto ne donosi novo smeće, već da se ono pokriva čistom zemljom.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Ekipe sektora za vanredne situacije su odradile odličan posao, tokom cele noći se gasilo i dalje se gasi. Trenutno nemamo požar, imamo samo blago tinjanje na deponiji koje očekujemo da će biti u celosti sanirano do kraja dana", rekao je Glavaš.

On je dodao da nema razloga za strah, jer su sve nadležne službe odmah izašle na teren i da se brzom reakcijom žarište lokalizovalo u kratkom roku.Kada je reč o eventualnom zagađenjeu, Glavaš kaže da se prate svi parametri i da sada nema pokazatelja da je neki deo grada ugrožen.

Deponija u Vinči i danas je gorela, na terenu su bili vatrogasci i toksikološke ekipe a u vazduhu nema prekoračenja zagađujućih materija, rečeno je u nadležnim službama.

"Požar na deponiji u Vinči nije izazvao prekoračenje graničnih vrednosti zagadjujućih materija na teritoriji Beograda", saopšteno je iz gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Merne stanice tog zavoda i Agencije za zaštitu životne sredine ne pokazuju prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica, sumpor dioksida i azot dioksida, navodi se u saopštenju.

Trenutna merenja su vršena na prostoru Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi Ćuprija, Karaburma i u delovima Krnjače, Koteža i Borče. Prema informacijama građana, sem navedenih delova grada, dima ima iznad Slanaca i Velikog sela.

Požar koji je izbio juče lokalizovan je, ali se dim pod uticajem istočnog vetra širi duž tih naselja, posebno duž reke Dunav, naveli su iz gradskog zavoda čije su ekipe na terenu.U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) rekli su da vatrogasci koji su na terenu zemljom zatrpavaju delove deponije kako bi sprečili ponovno pojavljivanje vatre.

"Situacija je pod kontrolom, nema mesta panici a vatrogasci će ostati na deponiji dok god bude trebalo", dodali su u MUP.

(Foto: Facebook printscreen/Stojanović Nikola)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja