STANARI NOVIH ZGRADA U OBRENOVCU: Počinjemo novi život
Foto: Beoinfo

STANARI NOVIH ZGRADA U OBRENOVCU: Počinjemo novi život

Beograd -

OBRENOVAC - Smeštaj u kolektivnom centru, u kojem su boravili od poplava koje su pogodile Obrenovac do ovog meseca, članovi 32 ugrožene porodice zamenile su novim, opremljenim stanovima, u kojima, saglasni su, počinju novi život.

Među njima je i Sanela Jeftić, samohrana majka troje dece, čija ćerka Dragana je od rođenja imala već dve operacije na srcu."Ovde su uslovi stvarno predivni, nismo očekivali da će bti ovako... ovo je naš novi početak", rekla je Sanela.

Kaže da će u novom stanu imati bolje uslove za odrastanje njeno troje dece."Moja ćerka je operisala srce dva puta, a do sada smo živeli i jako teškim uslovima.. Posle poplava bilo je dosta vlage. Ali, zahvaljujući EU i našem predsedniku imamo novi zivot", rekla je Jeftić.

Njen novi komšija, Milorad Isailović, sa osmočlanom porodicom, takođe je zadovoljan novim domom.Kako kaže, mesečno za 87 kvadrata u kojima žive, plaća 12.000 dinara mesečno stanarinu, kao i troškove struje, vode i komunalija.

"Naravno da nam je bolje, tamo gde smo živeli nikakav život nismo imali... Živeli smo u staroj zgradi koja samo što nije počela da se ruši, a ovde će nam biti dobro", rekao je on.

Novi život u ulici Posavskih Norvežana počeće i Raduša Leković, sa mužem i dve ćerke, u nadi da su doživotno rešili stambeno pitanje.

"Ovo nam mnogo znači, stanovi su fantatični, za svaku pohvalu, bez ijedne zamerke... Čekali smo, ali smo i dočekali", kazala je Leković.Ukupno 118 novih stanara - 50 žena, 42 muškarca i 26 dece, od danas žive u novoz zgradi za socijalno stanovanje u Obrenovcu.

Oni nemaju stanove u svom vlasništvu i potpadaju pod najugroženije kategorije s obzirom da nisu bile obuhvaćene nijednim vladinim ili drugim donatorskim programom, a u periodu od poplava bile su smeštene u kolektivnom centru.Stanovi su u novoj zgradi izgrađeni, u dogovoru sa opštinom Obrenovac, prema modelu socijalnog stanovanja koji obezbeđuje od deset do 12 kvadrata po članu porodice, u skladu sa građevinskim standardima.

Zgrada je izgrađena na parceli nekadašnjih baraka preduzeća "Termoelektro", koju je obezbedio grad Beograd, u čijem je vlasništvu zgrada, dok su upravljačka prava preneta na opštinu Obrenovac.

Prema rečima predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, Obrenovac danas izgleda daleko bolje nego što je mogao da zamisli.

"Gotovo 1.000 dana je iza nas, zajedničkog rada Valde Srbije, EU sa partnerima, pre svega UNOPS-m, grada... Obrenovac je grad koji zahvaljujući njima izgleda potpuno novo i daleko bolje nego što smo mogli da zamislimo tog 14. maja 2014. godine", rekao je Čučković.

On se u svoje i ime svojih sugrađana zavalio Vladi Srbije, ali pre svega Evropskoj uniji i šefu Delegacije u Srbiji Majkul Davenportu na velikom pomoći koju su pružili Obrenovčanima.

"Obrenovac će, ukoliko ikome bude trebala pomoć, biti u prvim redovima za pomoć drugima u ovakvim situacijama", poručio je Čučković.Gradska sekreatarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je da je izgradnja doma za 32 porodice nastavak odgovorne socijalne politike grada i dodala da je zgrada izgrađena u roku.

"Zahvaljujući naporima Vlade Srbije, ministarke Joksimović, Delegaciji EU u Srbiji, imamo zgradu koja je izgrađna na mestu polplavljnkih baraka uz puno poštovanje svih standarda socijalnog stanovanja. Mi možemo samo da im poželimo bolji život u ovim stanovima", rekla je Stanisavljević.

Danas porodice su posetili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, čime je zvanično obeležno njihovo useljenje.

EU je finansirala izgradnju zgrade, kao i opremanje belom tehnikom i nameštajem, sa oko 800.000 evra, kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, a izgradnja je trajala od oktobra 2015. do jula ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track