STANARI "STEPE" TVRDE DA SU PREVARENI Spremaju protest zbog gradnje benzinske pumpe
Foto: Zorana Jevtić

Bunt u beogradskom naselju

STANARI "STEPE" TVRDE DA SU PREVARENI Spremaju protest zbog gradnje benzinske pumpe

Beograd -

Udruženje stanara naselja "Stepa Stepanović" iz Beograda najavljuje proteste zbog današnjeg, kako kažu, prevarantskog početka gradnje benzinske stanice s pretakalištem za tečni naftni gas u tom naselju.

U saopštenju Udruženja se navodi da je država prevarila građane jer su državni zvaničnici u više navrata donosili zvanične odluke i obećavali da do toga neće doći.

Iz Udruženja podsećaju na zabranu gradnje benzinske pumpe koju je izdao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, ali i odluku bivšeg ministra građevine Velimira Ilića iz 2013. da se ovaj objekat ne gradi.Udruženje se poziva i na odluku Radne grupe koju su činili predstavnici Republike, Grada i Opštine iz 2014. i kojom je predsedavao gradski menadžer Goran Vesić, a prisustvovao direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Građevinska direkcija: Izgradnja stanice neće koristiti samo stanarima. Građevinska direkcija Srbije je na zvaničnom sajtu objavila da počinje gradnju stanice za snabdevanje gorivom na ulazu u naselje Stepa Stepanović iz Kumodraške ulice, a koja bi trebalo da bude završena u junu 2017.„Stanica će se nalaziti u denivelaciji na ulazu u naselje iz Kumodraške ulice, a od prve stambene zgrade biće udaljena vazdušnom linijom oko 150 metara. Oko objekta će postojati zaštitni zeleni pojas. Nova, moderna benzinska stanica neće koristiti stanarima samo naselja Stepa Stepanović, već i brojnim vozačima koji prolaze kroz prometnu Kumodrašku ulicu“, navodi se na sajtu GDS.

Kako se navodi u saopštenju, na toj radnoj grupi su stanari naselja ovlašćeni da predlože sadržaj koji će biti izgrađen umesto ovog objekta, o čemu postoji i zapisnik.

„Naselju Stepa Stepanović trebaju sadržaji koji su u planu ovog naselja: drugi planirani vrtić i planirana pijaca. Ovo država uporno izbegava da izgradi, iako je to njena obaveza“, navode iz Udruženja, dodajući da za benzinskom stanicom nema realne potrebe jer već postoje četiri u okruženju od dva kilometra.U saopštenju se ističe i da u projektnoj dokumentaciji za gradnju naselja Stepa Stepanović nije postojala benzinska stanica, već je ona „nametnuta stanarima tek nakon prodaje stanova“. „Svakako će povodom najnovijih dešavanja uslediti aktivnosti stanara, blokade gradnje, barikade, protesti. Država je, na osnovu činjenica, u očima stanovnika ovog dela Beograda prevarant s kojim je izgleda nemoguće uspostaviti bilo kakav dogovor“, navodi se u saopštenju Udruženja.

(Insajder)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja