TAJNA POD ZEMLJOM: Beogradski građevinci kopali ispod Vidikovca i otkrili...
Foto: Profimedia

TAJNA POD ZEMLJOM: Beogradski građevinci kopali ispod Vidikovca i otkrili...

Beograd -

BEOGRAD - Na gradilištu gde bi 2017. trebalo da nikne objekat velikog trgovinskog lanca, radnici su pronašli - nemački bunker iz Drugog svetskog rata!

Betonska grdosija brzo je postala atrakcija za radnike, ali i stanare iz obližnjih zgrada. Odmah su krenule priče kako se sredinom prošlog veka na Vidikovcu nalazilo nemačko vojno utvrđenje gde su se Nemci skrivali od partizana i pripadnika Crvene armije, a od sledeće godine, kada je planiran završetak radova, na istom mestu juriće kupci za povoljnim cenama, a umesto pušaka nosiće kese namirnica.

- Postoji više verzija, ali najverovatnija je priča da je izgrađen u Drugom svetskom ratu, kako tvrde i meštani. Bunker je odlično napravljen, sve ove godine ostao je veoma očuvan, u dobrom je stanju. Izgrađen je tako da je na horizontalni red betona dodavano po dva metra zida od kamenja. Postoje najmanje tri nivoa, a moguće da ih je bilo još. Čini se da će sa nastavkom otkopavanja biti još spratova – otkrili su nam radnici.

Kakav je u ratnom periodu izgledao boravak u njemu, poznato je samo vojnicima koji su tu bitisali u ratnim vremenima. Danas je moguće prići samo iz otvora za dejstvo, dela koji se nalazio iznad zemlje, dok su spolja vidljive spust merdevine.

Njima se dolazi do prostorije niskih plafona, u kojoj je moguće boraviti samo pogrbljen ili u ležećem položaju. Stepenicama kružnog oblika stiže se u prostorije za boravak i skladište municije. A tamo je jedino vidljivo preostalo smeće, kao svedok novijeg doba. Ni traga od ratne opreme.

Bunker će, po svemu sudeći, uskoro otići u istoriju, Sa radovima koji su otpočeli 1. avgusta, radi izgradnje hipermarketa, podzemni objekat se iskopava iz zemlje i razbijaju se njegovi delovi. Ipak, ako je verovati istoričarima, vrlo je moguće da će radnici na ovom području pronaći čitav kompleks bunkera!

Ova lokacija na Vidikovcu bila je interesantna ratnim stratezima kroz vekove. Tako je za vreme bombardovanja 1999. u neposrednoj blizini pala i jedna bomba koja nije eksplodirala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja