U ČAST 160 GODINA OD ROĐENJA NIKOLE TESLE: Manifestacija Radost Evrope od 2. do 5. oktobra
Foto: Beoinfo

Okupljanje dece iz 18 evropskih zemalja

U ČAST 160 GODINA OD ROĐENJA NIKOLE TESLE: Manifestacija Radost Evrope od 2. do 5. oktobra

Beograd -

Međunarodni susret dece Evrope - "Radost Evrope", koji će u Beogradu okupiti decu iz 18 evropskih zemalja, biće održan od 2. do 5. oktobra, a ovogodišnja 47. manifestacija posvećena je obeležavanju 160 godina od rodjenja naučnika Nikole Tesle, najavili su danas organizatori.

Tokom četiri dana manifestacije, pod sloganom "Tesla - Čista energija", deca iz 17 beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake iz evropskih zemalja, a izmedju 500 i 700 dece učestvovaće u programima manifestacije.

Urednica programa "Radosti Evrope" Ivana Tabori Obradović rekla je na konferenciji za novinare da će manifestacija biti otvorena u nedelju, 2. oktobra u 12.30 na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, a da će pre toga u 12 časova na Trgu Republike biti održan Karneval.

Ona je kazala da će okupljeni na Savskom šetalištu posetiti Beo Zoo vrt, a da će na trasi kojom će šetati biti priredjeni brojni programi za decu. Potom će u 18 časova u Dečjem kulturnom centru Beograda biti otvorena izložba radova prispelih na Likovni konkurs "Radost Evrope", najavila je ona.

Ivana Tabori Obradović je kazala da će 3. okotbra u 10 časova za decu, učesnike manifestacije, biti priredjen prijem u Predsedništvu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Odbora manifestacije "Radost Evrope" Dragice Nikolić, posle čega će u 12 časova na Adi Ciganliji biti organizovan sportsko-rekreativni dan.

Kako je navela, koncerti "Susreti prijateljstva" biće održani 4. oktobra u Dečjem kulturnom centru Beograda od 11.00 do 19.00 časova, a manifestaciju će 5. oktobra zatvoriti koncert "Svečani susreti dece Evrope" u Centru "Sava" s početkom u 18 časova.

Predsednica organizacionog odbora manifestacije "Radost Evrope" Dragica Nikolić rekla je da je posebnost manifestacije u tome što deca "starog kontinenta" borave u domovima svojih vršnjaka.

"Prijateljstva začeta u detinjstvu doživotno traju. Zato smo izuzetno ponosni na beogradske školarce i njihove roditelje koji su svih ovih decenija, bez obzira na sve nedaće koje smo prolazili, uvek bili domaćini čije se gostoprimstvo nosilo kao najlepša uspomena", rekla je Dragica Nikolić.

Sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić kazala je da je grad za ovogodišnu manifestaciju izdvojio pet miliona dinara, a najavila je da će grad iduće godine izdvojiti više novca.

Gradski menadžera Goran Vesić kazao je da "Radost Evrope" jedna od najstarijih beogradskih manifestacija "kroz koju je prošlo više od 23.000 dece" i da je deo identiteta grada.

Predsednik Upravnog odbora beogradskog Dečjeg kulturnog centra Minja Subota podsetio je da je idejni tvorac manifestacije "Radost Evrope", nedavno preminula Donka Špiček a da je prvi put organizovana 1969. godine.

Manifestaciju "Radost Evrope" organizuju Dečji kulturni centar Beograda i grad Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track