U STAROM DVORU: Formiran savet za rodnu ravnopravnost Beograda
Foto: Beoinfo

Sastanku prisustvovao i Siniša Mali

U STAROM DVORU: Formiran savet za rodnu ravnopravnost Beograda

Beograd -
Radom ovog saveta, kao osnovnog mehanizma za sprovođenje politika vezanih za rodnu ravnopravnost, nastojaćemo da rešimo veliki broj ključnih problema, rekao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - U Starom dvoru danas je održana prva sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Siniša Mali i Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije.

Na sastanku, kojem je predsedavala Irena Vujović, pomoćnica gradonačelnika, usvojeni su Poslovnik o radu i Predlog aktivnosti za naredni period.

Gradonačelnik Beograda je istakao da se formiranjem Saveta za radnu ravnopravnost Beograd još jednom potvrđuje kao otvoren i kosmopolitski grad, koji se bori protiv svake diskriminacije.

– Radom ovog saveta, kao osnovnog mehanizma za sprovođenje politika vezanih za rodnu ravnopravnost, nastojaćemo da rešimo veliki broj ključnih problema. Kako trenutno radimo na budžetu za narednu, 2016. godinu, definisaćemo aktivnosti i opredeliti novac za ono za šta mislimo da će uključiti naše sugrađanke u sve veći broj privrednih aktivnosti kako bismo povećali učešće zaposlenih žena u ukupnom broju zaposlenih na teritoriji grada. Učinićemo to i u drugim sferama života i podržati istu aktivnost u oblastima obrazovanja, sporta, umetnosti kako bismo podržali ulogu žena u našem društvu. Ministarka Joksimović je do sada učinila mnogo toga u borbi protiv diskriminacije i borbi za jednakost, dala nam je sjajne poruke koje ćemo iskoristiti i očekujem da ćemo već u 2016. godini imati promenu statistike koja je poražavajuća za Beograd i da će mnogo veći broj žena učestvovati u ekonomskim aktivnostima, što će Beogradu doneti brži, dinamičniji i efikasniji razvoj – rekao je Siniša Mali.Irena Vujović, pomoćnica gradonačelnika i predsedavajuća Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, istakla je da jednakost polova ne sme biti samo deklarativna, već se za nju mora boriti, te da je cilj obrazovanja ovog saveta upravo da radi na prevazilaženju predrasuda, kao i da unapredi aktivnu politiku jednakih mogućnosti, rodne ravnopravnosti i humanijeg odnosa među polovima.

– To, međutim, nije jednostavno i čeka nas dug put koji koji traži da se prate propisi u oblasti rodne ravnopravnosti i podnose inicijative za njihove izmene, jer nekada su propisi dobri, ali se ne primenjuju, a vrlo često je potrebno da se propisi menjaju. Ne smemo dozvoliti da žena bude „kažnjena” zato što ima decu ili tek namerava da se ostvari u ulozi majke. Jer čekajući da dođu na red, mnoge izgube borbu s prirodom, a država je ta koja najviše gubi – rekla je Irena Vujović.

Ona je naglasila da će Savet za rodnu ravnopravnost raditi i na promociji prevencije i zaštite rodne ravnopravnosti, a naročito na unapređenju mehanizama u borbi protiv nasilja nad ženama, jer u našem društvu raste broj žena koje su bile žrtve nasilja u porodici, što se mora zaustaviti.

– Naš posao neće biti nimalo lak, ali se nadamo da će nam u tom poslu pomoći saradnja sa naučnim ustanovama i stručnim udruženjima kako bismo pratili i primenu preuzetih međunarodnih obaveza u ovoj oblasti. Pored toga, naš savet sarađivaće sa Savetom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, nadležnim odborom Narodne skupštine, kao i odgovarajućim telima republičke vlade, ali i svim službama i sekretarijatima Grada Beograda. Humaniji odnos među polovima i stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane Beograda biće naš imperativ. Na taj način naš grad postaće mesto u kome će svi njegovi građani imati jednake šanse i u kome će svi bez razlike biti podjednako zaštićeni. To je naša obaveza i u tome ćemo istrajati – istakla je Irena Vujović, naglasivši da je ministarka Jadranka Joksimović žena koja je najbolji primer kako se mogu pobediti stereotipi, radom i zalaganjem popeti visoko na lestvici, čak i na mesta koja su doskora bila rezervisana samo za muškarce.

Istakavši zadovoljstvo zbog poziva da prisustvuje današnjoj sednici Saveta za rodnu ravnopravnost, Jadranka Joksimović je ukazala da je njegovo postojanje istovremeno i deo pregovora sa Evropskom unijom.

– Rodna ravnopravnost je aktivan deo poglavlja 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava i 19, koje se tiče zapošljavanja i socijalne politike. Rodna ravnopravnost mora biti prepoznata kao važan element održivog ekonomskog rasta, što je za nas veoma važan segment, jer prema podacima u Srbiji je zaposleno 31,6 odsto ukupne ženske populacije, dok je u Evropi to 76 odsto. Mi smo poslali novi zakon o rodnoj ravnopravnosti na komentare Evropskoj komisiji, imamo Strategiju rodne ravnopravnosti i akcione planove i sve druge potrebne dokumente. Ipak, najvažnija je implementacija, i mislim da je u ovom smislu najznačajnija ona tema koja se odnosi na rodnu ravnopravnost kao element ekonomskog rasta. Grad Beograd je to prepoznao i radiće na tome, a ja sam uvek spremna da učestvujem i pomognem da se ti ciljevi što pre ostvare – kazala je Jadranka Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track