UKUPNA VREDNOST 100.000 DOLARA: Nova vozila za bolje usluge Beograđanima i migrantima
Foto: Nebojša Mandić

UKUPNA VREDNOST 100.000 DOLARA: Nova vozila za bolje usluge Beograđanima i migrantima

Beograd -

Gradski centar za socijalni rad grada Beograda, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", dobili su danas novo putničko, jedno dostavno vozilo i novu cisternu, ukupne vrednosti oko 100.000 dolara.

Dostavno vozilo za Zavod i cisternu za JKP nabavljeni su sredstvima Vlade Japana u okviru projekta koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijata za izbeglice.

UNDP je sopstvenim sredstvima nabavio putničko vozilo za Centar za socijalni rad. Nova vozila namenjena su unapređenju rada i kvaliteta usluga Beograđanima i migrantima koji borave u srpskoj prestonici.

Ključeve od automobila prvi sekretar ambasade Japana u Srbiji Masajoši Jamato predao je zameniku gradonačelnika Beograda Andreji Mladenoviću.

Mladenović je rekao da je migrantska kriza globalni problem koji nije zaobišao Beograd, ali da se nije dizala velika tenzija i drama oko toga, već su zajedno sa Ministarstvom za rad i Komesarijatom za izbeglice doprineli da u svet ode pozitivna slika iz Srbije o odnosu prema migrantima.

On je rekao da u Beogradu trenutno ima 300 do 400 maloletnika koji putuju sami, bez roditeljskog staranja i da će Centar za socijalni rad, koji ih nadgleda 24 sata, koristiti vozilo za njihov prevoz do prihvatnih centara.

Prvi sekretar ambasade Japana kaže da ta zemlja ceni odgovoran odnos Beograda prema migrantima, te su se zbog toga odlučili da pomognu kroz program UNDP.

Vodovod i kanalizacija i Zavod za biocide, kako kaže, trpe veliki pritisak, te se Vlada Japana opredelila da donira sredstva za nabavku vozila za njih.

Vodovod se stara o čistoći i vodosnadbevanju izbeglica u kampovima i Zavod za biocide nadležan je za prevenciju i tretman zaraznih bolesti.

Vladi Japana zahvalili su se i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjaki i pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov.

Predstavnik UNDP Žarko Petrović kaže da su lokalne samoprave podnele veliki teret migrantske krize, te da službe grada danas brinu o više od 3.000 izbeglica i migranata od kojih je većina smeštena u Prihvatnom centru u Obrenovcu i Centru za azil u Krnjači.

UNDP pomaže gradovima i opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne , komunalne uslege i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Espreso u poseti BG na vodi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track