URUČENA POVELJA: Norveški ambasador Bjernstad počasni građanin Beograda
Foto: Beoinfo

Svečanost u Skupštini grada

URUČENA POVELJA: Norveški ambasador Bjernstad počasni građanin Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uručili su danas u Svečanoj sali Starog dvora Povelju počasnog građanina Beograda njegovoj ekselenciji Arneu Sanesu Bjernstadu, ambasadoru Kraljevine Norveške u Srbiji.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je ambasador svoju diplomatsku službu započeo u Beogradu u septembru prošle godine, te da se na samom početku mandata pokazao kao jedan od najvećih prijatelja Beograda.

– To je bilo vreme izazova i velike obnove nakon najtežih iskušenja sa kojima se Beograd suočio u novijoj istoriji, a posebno beogradska opština Obrenovac. Beograd pamti vaše nesebično zalaganje i pomoć najugoroženijima i od danas ovaj grad na Savi i Dunavu nije samo vaš domaćin, već je i zvanično vaš dom. Vi više niste samo gost i diplomata sa rokom od par godina službovanja, vi ste od danas počasni građanin Beograda – poručio je Mali. Gradonačelnik je naglasio da se povelja ambasadoru dodeljuje kao izraz zahvalnosti za predani rad, humanost i iskrenu naklonost Srbiji i Beogradu u teškim vremenima.

– Time ste zadužili građane Beograda, a sebi i narodu Norveške obezbedili trajno poštovanje u istorijskom sećanju našeg glavnog grada. Kraljevina Norveška je već godinama unazad veliki prijatelj naše zemlje, jedan od naših najvećih donatora i na ovaj način želimo da odamo priznanje i vašoj domovini. Nadam se da ćemo, ovim činom, dodatno nadograditi te odnose i postaviti stabilne temelje za buduću saradnju – rekao je Mali.

Gradonačelnik je zahvalio i predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi i ideji da se na ovaj način ukaže zahvalnost Bjornstadu za svu pomoć, podršku i humanost koju je pružio našem gradu i zemlji.– Gospodine Bjornstad, kada budete odlazili odavde, gledajte da to bude samo privremeno. Beograd će vas čekati gde god da odete i uvek će vas dočekivati raširenih ruku i otvorenog srca. Beograd ne zaboravlja one koji su ga zadužili, one najbolje među nama. Za vas će uvek sve kapije Beograda biti širom otvorene – kazao je Siniša Mali u obraćanju počasnom građaninu Beograda.

Nikola Nikodijević je naveo da je danas u Beogradu svečan dan.

– Uveli smo praksu da nagrađujemo ljude koji su pomogli našoj zemlji, bili tu kada je bilo najteže za Beograd, naročito posle poplava, i učestvovali u rekonstrukciji Obrenovca i čitave Srbije. To su ljudi koji pronose dobru sliku našeg glavnog grada u svetu. Veliko je bogatstvo imate ih za prijatelje – rekao je Nikodijević.On je podsetio da se Beograd poslednjih godina na ovaj način odužio brojnim zaslužnim građanima, koji Srbiju vole na poseban način.

– Velika je sreća to što i Beograd i Srbija danas imaju ovakve prijatelje u svetu – ocenio je Nikodijević. Arne Sanes Bjernstad je istakao da mu je velika čast, te da prijateljstvo između dve zemlje nije vezano nacionalnim interesima već je „iz srca, izraslo iz poštovanja i sličnosti”. – Prijatelji pomažu jedni drugima u teškim vremenima. Primam ovu veliku čast zbog trajnog prijateljstva Srbije i Norveške i zbog solidarnosti sa narodom Srbije. Beograd nije samo prestonica Srbije i veoma dobro mesto za život već i simbol Srbije i centralne Evrope. On je na ušću ne samo velikih reka već i kulturnih impulsa gde se sreću Istok, Zapad, Sever i Jug Evrope. Beograd je učio od svih – naveo je Bjernstad, naročito naglašavajući prepoznatljiv beogradski duh. Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća, predstavnici diplomatskog kora, crkve i vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track