VELIKO SRCE: Doktori klovnovi bore se za Opstanak
Foto: Jovo Marjanović

Pomozimo

VELIKO SRCE: Doktori klovnovi bore se za Opstanak

Beograd -

Članovi ove organizacije uveseljavaju mališane u osam bolnica u Beogradu i Novom Sadu, smehom leče čak 40.000 bolesne dece

Doktorka Cica Mica čekićem i šrafcigerom „popravlja“ malog bolesnika, dok mu doktor Guza piše „otpušnu glistu“. Za to vreme deca, koja kao da su potpuno zaboravila zašto su u bolnici, iz sveg glasa pevaju s asistentom Levim Sviralom.

- Ovo nije bolnica, ovo je cirkus - uzbuđeno kaže jedan dečak, a doktori-klovnovi, ostali klinci, lekari i njihovi s razlogom tmurni roditelji prsnu u zdrav smeh.Leče sve- Lečimo decu od ozbiljnosti i straha, mame i tate od brige, a bele mantile od zarazne bolesti da pacijente vide kao brojeve - kažu doktori Cica Mica i Guza, koji se zapravo zovu Tijana Ilić i Saša Stanojević.

Ovi šašavi doktori, kojih je u Srbiji samo petoro, troje u Beogradu i dvoje u Novom Sadu, svakodnevno obilaze osam zdravstvenih ustanova, a godišnje njihovu veselu terapiju „primi“ oko 40.000 mališana i 15.000 odraslih.Ideju o lečenju smehom dobio je pre više od četrdeset godina čuveni američki doktor Peč Adams, o kome je kasnije snimljen i film s Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi. Otkačeni doktor Peč zasmejavao je svoje pacijente do suza i poveo vrlo ozbiljnu raspravu o humanizaciji medicinske profesije i rada s pacijentima.Njegovu doktrinu u Srbiju je 2003. doneo Edvard Dvejn Džunior iz međunarodne humanitarne organizacije The Bridge of Life, koji je stručno obučio naše doktore i jedno vreme ih i finansirao.

Dete na prvom mestu

- Ovo nije klasični klovnovski posao. Drugačije su šale, ima mnogo stvari o kojima treba da se razmišlja dok se radi, na prvom mestu je dete, njegova osećanja i strahovi. Prvo treba to da prepoznaš, naučio nas je Edvard Dvejn Džunior - kaže Tijana Ilić.

Pomozite doktorimaKUPITE CRVENI NOSIĆTrenutno jedini izvor finansiranja Doktora klovnova je ulična prodaja crvenih nosića. Najviše sredstava prikupe tokom akcije „Kupi nos, pokloni osmeh“ u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca 1. januara.- Puno mi je srce kad vidim Ulicu otvorenog srca punu crvenih nosića. Kako trenutno nemamo drugu podršku, molimo boga da 1. januara bude lepo vreme - iskrena je dr Cica Mica, koja apeluje da se Doktorima klovnovima pomogne da nastave svoju humanu misiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track