Vesić: Protiv korupcije se treba boriti sistemski
Foto: Beoinfo

Vesić: Protiv korupcije se treba boriti sistemski

Beograd -

BEOGRAD - Korupcija je bolest koja postoji u svakom društvu i na njenom iskorenjivanju se treba boriti sistemski, zajedno sa organima koji su za to nadležni, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić obraćajući se učesnicima seminara "Sprečavanje sukoba interesa i kontrola imovine i prihoda funkcionera".

Seminar kome su prisustvovali gradski funkcioneri održan je u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, a Vesić je, govoreći o problemu korupcije, ocenio da nema društva koje je uspelo u potpunosti da reši taj problem.

"Neka društva su to uspešnije radila, a neka nisu. Verujem da mi kao društvo u tranziciji, a još uvek smo u tranziciji, polako uvodimo nova pravila, polako im se prilagođavamo i verujem da ćemo u budućnosti biti uspešniji kada je reč o rešavanju problema korupcije", rekao je Vesić.

Kako je dodao, ima zemalja Evropske unije koje spadaju u red razvijenijih od Srbije, "pa nisu tako daleko po stepenu indeksa korupcije".

"Korupcije će, nažalost, uvek biti tamo gde postoje različiti interesi i gde postoji mogućnost da neko na različit način tumači zakon, ali mi se moramo sistemski boriti protiv tog problema", poručio je Vesić i naglasio da Grad Beograd na sveobuhvatan način prilazi rešavanju problema korupcije.

Kako je dodao, Grad Beograd i Agencija za borbu protiv korupcije su na istoj strani, strani zakona.Vesić je takođe istakao da rad gradskih funkcionera mora biti javan i transparentan.

"Ne postoji nijedna stvar, nijedna činjenica koju možemo i imamo pravo da sakrijemo. Mi smo ovde izabrani da radimo za građane i naši postupci treba da budu u skladu sa zakonom, a takođe treba da budu javni i dostupni javnosti", rekao je Vesić.

Seminar "Sprečavanje sukoba interesa i kontrola imovine i prihoda funkcionera" jedan je u nizu seminara koji na tu temu organizuje Agencija za borbu protiv korupcije.

Na današnjem seminaru učestvovali su gradski funkcioneri koji su se upoznali sa obavezama u oblasti sprečavanja sukoba interesa, na koji način se prijavljuje imovina, prihodi...Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragomir Trninić je rekao da je, računajući i seminar u Beogradu, do sada održano ukupno 16, a u planu je da do kraja godine bude održano još deset takvih seminara.

"Danas se bavimo temama vezanim za registar i prijavljivanje imovine funkcionera, a tu je glavni problem kašnjenje u dostavljanju izveštaja po stupanju i prestanku obavljanja funkcije.

U ovoj godini, po redovnom godišnjem planu, proveravaju se izveštaji o imovini svih predsednika opština i gradonačelnika u Srbiji", naveo je Trninić.Kako je dodao, problem se pojavljuje i u obavljanju više funkcija, bez saglasnosti Agencije, i neprijavljivanju sukoba interesa.

"Nama nije cilj da pokrećemo veliki broj postupaka i podnosimo prekršajne ili krivične prijave. Prošle godine Agencija je pokrenula više od 500 postupaka, a cilj nam je da sledeće godine nemamo nijedan takav postupak i krivičnu prijavu. Namera nam je da sve funkcionere upoznamo sa njihovim obavezama i da razmenimo mišljenja i iskustva", naglasio je Trninić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track