(VIDEO) BEOGRAD 10 GODINA ČEKA ODGOVOR: Džamiju grade nelegalno, a neće 3 legalne lokacije
Foto: Dado Đilas

Intrigantno

(VIDEO) BEOGRAD 10 GODINA ČEKA ODGOVOR: Džamiju grade nelegalno, a neće 3 legalne lokacije

Beograd -

Rušenje nelegalne džamije u Zemun polju u Beogradu koje je danas odloženo ponovo je bacilo svetlo na problem izgradnje muslimanskih verskih objekata u prestonici.

Naime, jedina beogradska muslimanska bogomolja - Bajrakli džamja odavno je premala za sve muslimane u prestonici, kojih prema procenama živi 150-200 hiljada u Beogradu.

Problem izgradnje novih džamija u Beogradu aktuelizovan je pre deset godina kada je od strane Islamske verske zajednice u Beogradu zatražena dozvola za gradnju ukupno tri džamije.

Jedna je trebala da nikne na Čukarici, jedna u Zemunu ili na Novom Beogradu i jedna u Borči! Ti zahtevi beogradskih muslimana prosleđeni su u Urbanistički zavod Beograda, koji je trebao da pronađe adekvatno zemljište za njih, rekao je tadašnji gradski arhitekta Đorđe Bobić.

Po njegovim rečima izgradnja je trebala da počne čim se prikupi neophodna dokumentacija. Zanimljivo je da u tom trentku ni nadležno Ministartsvo vera nije imalo nikakvu informaciju o ovom zahtevu, a ni tadašnji predsednik opštine Čukarica Dragan Tešić nije bio obavešten.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Na forumima se odmah poteglo pitanje izbora lokacije u Borči, jer je broj muslimana na tom prostoru bio svega nekoliko hiljada.

Tri godine kasnije problem je ponovo aktuelizovao tadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Moamer Zukorlić koji je najavio izgradnju islamskog kulturnog centra sa džamijom u Beogradu.

Zukorlić je, gostujući u emisiji BN TV “Puls” u Bijeljini, rekao da je to interes muslimana koji žive u Srbiji i Beogradu, ali i države. On je podsetio da je ideja o izgradnji tog centra stara tri-četiri godine, ali da ne zna koliko sada u vlasti ima spremnosti za realizaciju takvog projekta.

O tome zašto ovaj zahtev nije zaživeo možda je odgovor dao muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Govoreći o položaju muslimana 2015. godine, on je istakao da je Islamska zajednica Srbije "nepostojeća", jer ni narod, ni država, ni crkve ne žele da je priznaju.

"Ne postoji Islamska zajednice Srbije, kada je u pitanju registar, ona nigde nije zabeležena", kazao je tada Jusufspahić. Muftija je naveo i da su sve muslimanske bogomolje u Srbiji praktično nelegalne i da nisu u vlasništvu Islamske zajednice ni muslimana.

Dok traju peripetije oko izgradnje legalnih bogomolja, niču one nelegalne. Tako je 2012. godine srušen nelegalni verski objekat džamija, koja je bila izgrađena na Starom sajmištu u Beogradu. Organizacija koja je navodno stajala iza gradnje ove džamje “Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika” nije bila registrovana u APR.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track