Vozovi će ići 120 km/h između Beograda i Pančeva
Foto: Zorana Jevtić

Dva koloseka

Vozovi će ići 120 km/h između Beograda i Pančeva

Beograd -
Modernizacija pančevačke pruge uklopljena u realizaciju čitave modernizacije beogradskog železničkog čvora

BEOGRAD - Izgradnjom novog koloseka pruge Beograd-Pančevo građani Srbije će dobiti novu dvokolosečnu, elektrificiranu prugu kojom će vozovi moći da saobraćaju od 120 kilometara na čas, rekao je večeras direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

"To znači da će biti mnogo veća propusna moć na pravcu između Beograda i Pančeva", rekao je Stanisavljević za B92 i dodao da je modernizacija pančevačke pruge uklopljena u realizaciju čitave modernizacije beogradskog železničkog čvora.

On je ukazao da će uz povećanje propusne moći biti otvorena mogućnost da mnogo veći broj vozova nego danas saobraća između Beograda i Pančeva, što će doprineti uspešnijoj realizaciji saobraćaja u većem delu Srbije. Stanisavljević je istakao da su Železnice Srbije u potpunosti spremne i sposobne da u saradnji sa Ruskim železnicama realizuju prvi projekat modernizacije iz ruskog kredita.

"Sutra u podne će u prisustvu predsednika Ruskih železnica Vladimira Jakunjina i potpredsednika srpske Vlade Zorane Mihajlović početi polaganje novog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, deonica Pančevački most-Pančevo Glavna", naglasio je portparol Železnica Srbije.

On je dodao da se na toj lokaciji već nalaze savremene ruske železničke mašine za rad na železničkoj infrastrukturi i da je sve spremno da sutra i zvanično počne polaganje novog koloseka. Reč o prvom projektu čija je vrednost 91 milion dolara, od kojih je 15 odsto obezbedila Vlada Srbije, napomenuo je Stanisavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track