ZVANIČNO POČELA REKONSTRUKCIJA TRGA SLAVIJA: Izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radovi u toku

ZVANIČNO POČELA REKONSTRUKCIJA TRGA SLAVIJA: Izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću

Beograd -

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića započelo je rano jutros, čime zvanično počinje i rekonstrukcija Trga Slavije, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

"Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucović", naglasio je Vesić.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Posmrtni ostaci jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće pohranjeni u Aleji velikana, gde i pripadaju. Tako ćemo se dostojanstveno i na poseban način odužiti Dimitriju Tucoviću, kazao je Vesić.

U prvoj fazi rekonstrukcije Trga Slavija predviđena je izrada fontane, što počinje u narednih desetak dana, dodao je Vesić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Fontana će imati prečnik 32 metra, sa mlazom do 16 metara visine. Imaće posebne softvere za smanjivanje i povećavanje mlaza, u skladu sa muzikom ili brzinom vetra. Radovi će trajati 155 dana i neće se stati ni tokom zime. Na proleće počinje rekonstrukcija kolovoza. Nakon svega, ovaj kraj će zasigurno postati jedan od najlepših skverova u Beogradu", istakao je gradski menadžer.

ČUDO NA SLAVIJI: Počinje izgradnja najveće fontane u Beogradu, prečnika 32 metra!

Tokom radova na fontani, precizirao je Vesić, neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što "tečnije''.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešečki prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga, saopštio je Beoinfo.

PRIJAVILA SE ČETIRI PONUĐAČA: Uspeo tender za fontanu na Slaviji

Slavija će biti znatno protočnija jer, kako je istakao Vesić, preko nje dnevno prelazi čak 70 hiljada vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track