10 GODINA OD FORMIRANJA: Specijalna brigada Vojske Srbije obeležila svoj dan
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

10 GODINA OD FORMIRANJA: Specijalna brigada Vojske Srbije obeležila svoj dan

Društvo -

BEOGRAD - Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije danas su su Pančevu obeležili svoj dan i deset godina od formiranja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom desetogodišnjice od formiranja odlikovao Specijalnu brigadu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost III stepena koji je njegovo izaslanik Milorad Simić danas uručio komandantu jedinice brigadnom generalu Zoranu Veličkoviću.

"Prvu dekadu postojanja Specijalne brigade obeležilo je više od 10.000 gađanja, više desetina hiljada padobranskih skokova, hiljade sati zarona, stotine kurseva i selektivnih obuka, kao i učešće u humanitarnim akcijama kada je god to zatrebalo", rekao je Veličković.

On je dodao da su ljudi najznačajniji faktor u svim jedinicama ove vrste u svetu dodavši da vrhunski kadar u Specijalnoj brigadi upotpunjuje savremeno naoružanje i dobra obuke.

Posle vojničkog dela svečanosti, svečanog defilea i padobranskog skoka pripadnika Specijalne brigade, komandanti su položili venac u spomen-sobi te jedinice u znak sećanja na poginule pripadnike.

Svečanosti u kasarni "Rastko Nemanjić" prisustvovali su ministar odbrane Zoran Djordjević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i mnogobrojni građani.

Ta brigada formirana je 29. septembra 2006. godine, preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade i 63. padobranske brigade, kao i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track