KAKO SMO SNIMILI NAORUŽAVANJE HRVATA: Imali smo Špegelja, ali ne i naređenje da ga hapsimo!

Kapetan KOS-a priča o tajnoj operaciji JNA

KAKO SMO SNIMILI NAORUŽAVANJE HRVATA: Imali smo Špegelja, ali ne i naređenje da ga hapsimo!

Društvo -
U celoj operaciji dve stvari su bile presudne. Jedna je bila snimanje ragovora sa Špegeljom i Boljkovcem 1990. u automobilu na ulicama Zagreba, a druga je snimanje sastanka sa Špegeljom u Starom Gradcu 19. januara 1991.

Tajna operacija "Štit"!Kada je 25. januara 1991. u udarnom terminu na TV emitovan tajno snimljeni film u kojem hrvatski general Martin Špegelj govori kakav je plan vrha HDZ prema Srbima i zajedničkoj državi usledio je šok. Sotonske namere Tuđmanovog režima tadašnji ministar odbrane Hrvatske pričao je veselo, uz špricer, kao da se radi o seoskoj zabavi. Javnost je tada jasno videla pravo lice „hrvatske demokracije“.

Posle TV emitovanja, javnost je očekivala hapšenje Špegelja, pa i Tuđmana i zaustavljanje reprize 1941. iz doba Pavelića. Međutim, to se nije dogodilo. Kako je to naknadno ustanovio general Aleksandar Vasiljević, akciju je naslutio poslednji premijer SFRJ Ante Marković i javio Špegelju, a ovaj se iz čiste predostrožnosti sklonio u Beč. Ostali su pohapšeni, a državni vrh je ostao da se svađa da li je „film autentičan“.

U Akciji sprečavanja ilegalnog naoružavanja Tuđmanove vojske, službenog naziva "Štit", presudnu ulogu imala je informacija kapetana Vladimira Jagara da je general Špegelj kontaktirao sa njim i tražio pomoć u vojnoj pobuni. Kako je svedočio i Jagar, njegov otac, koji je umro 1989, bio je prijatelj iz lova sa Špegeljem, budući da su bili iz istog sela Stari Gradac. Špegelj je bio ubeđen da je on „lojan Hrvat“, zanemarujući činjenicu da je Jagarov otac dve godine proveo u Jasenovcu i da je jedan od 50 preživelih u pokušaju proboja žica 1945. Stari Jagar sinu kapetanu na samrtnoj postelji je poverio da će Špegelj izdati i da ga drži na oku.

Tadašnji ministar odbrane Hrvatske napravio je grešku i obratio se kapetanu KOS. Veza je bio vodnik Franjo Kovač, Špegeljov sestrić potčinjen Jagaru. Kapetan je izvestio svog pukovnika Kalečevića, a ovaj Vasiljevića.

Snimali i BoljkovcaU celoj operaciji dve stvari su bile presudne. Jedna je bila snimanje ragovora sa Špegeljom i Boljkovcem, koju je izveo Jagar 12. oktobra 1990. u automobilu na ulicama Zagreba, a druga je snimanje sastanka sa Špegeljom u Jagarevoj kući u Starom Gradcu 19. januara 1991.

Pozivao da se ubijaju žene i deca: Martin Špegelj
Pozivao da se ubijaju žene i deca: Martin Špegelj

General Vasiljević govoreći o operaciji, docnije je isticao kako cela akcija nije provaljena u vojnom vrhu iako se odvijala intenzivno više od četiri meseca. Učestvovali su oficiri svih nacionalnosti zgroženi namerama Tuđmana i svesni šta bi moglo da se dogodi ako on uspe u naumima. Sredinom novembra u kabinetu Borislava Jovića, predsednika Predsedništva SFRJ, prikazan je film šverca oružja i odlučeno da se akteri uhapse i osude. I dok su u akciji prikupljanja podataka i snimanja glavnu ulogu imali Vasiljevićevi oficiri iz Pete armijske oblasti, ključnu ulogu u hapšenju su imali vojni specijalci iz Beograda.

Razvigor Virijević bio je vođa grupe specijalaca iz Beograda koji su hapsili Špegeljeve saradnike u Zagrebu, Virovitici, Koprivnici i Bjelovaru. Na početku razgovora za „Novosti“ insistira na činjenici da je glavni šef bio Vasiljević koji je sve vreme u vojničkoj uniformi i sa činom zastavnika pratio svoje ljude i davao im naređenja za akcije.- Išli smo pet puta iz Beograda u Hrvatsku prvi put 29.novembra 1990. - seća se Virijević. - General Vasiljević nas je sačekao u Zagrebu i emitovao nam tajno smiljene filmove kako bismo se upozanali sa licima. Potom smo se razvili po Hrvatskoj da snimimo kretanja osumnjičenih i mesta pogodna za akciju. U Beogradu je usledilo planiranje i grupa od 30 ljudi stigla je na zadatak.

Obezbeđenje Špegeljevog čoveka pobeglo

Naš sagovornik se seća i hapšenja Đure Dečaka, tadašnjeg Špegeljevog ključnog igrača u Virovitici. U noći kada je planirana akcija nije se pojavio, ali je „dignut“ sledećeg dana oko 8.30 ispred zgrade u kojoj je živeo. Nije se bunio. Obezbeđenje koje ga je pratilo jednostavno se razbežalo kada je videlo tim iz Beograda, a Dečak je sam pružio svoj pištolj. Uz kafu je, pred prebacivanje u Zagreb, pričao kako je služio vojsku u Kraljevu i da su Srbi divni ljudi. Sutra u zatvoru je plakao i kajao se.

Razvigor Virijević navodi da u državnom vrhu nije bilo jedinstva da se sprovedu akcije i spreči zlo. Kaže, dva puta su ih vraćali iz postavljenih zaseda. Operativci su besneli. Špegelja su imali nadohvat ruke, ali ne i naređenje da ga hapse. Emitovanje filma pre hapšenja Virijević ocenjuje pogubnim.

Hrvati vraćali oružje

- Komandira karaule kod Virovitice Vladu Šabarevića, Špegeljevog poverljivog čoveka za šverc, uhapsili smo takođe bez otpora na njegovoj karauli - seća se Virijević. - Dan pošto smo ga uhapsili, iz Virovitice i okoline u lokalnu kasarnu pedesetak Hrvata je došlo da vrati „kalašnjikove“ koji su im podeljeni.

Večernje novosti

http://www.youtube.com/watch?v=0D2zTSbEg6k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track