POČELO PRIJAVLJIVANJE: Brucoši da provere akreditaciju fakulteta
Foto: Dragana Udovičić

Ministarstvo prosvete

POČELO PRIJAVLJIVANJE: Brucoši da provere akreditaciju fakulteta

Društvo -
Prijavljivanje traje do 5. jula, a spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta, strukovnih škola kao i studijskih programa može se videti na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, nezavisnog tela nadležnog za akreditaciju

BEOGRAD - Prijavljivanjem kandidata u Srbiji danas počinje upis na fakultetima i visokim strukovnim školama, a iz Ministarstva prosvete apeluju na buduće brucoše da pre konkurisanja provere da li je visokoškolska ustanova akreditovana i podsećaju da upis mogu obavljati samo ustanove koje imaju akreditovane studijske programe i dozvolu za rad Ministarstva.

Prijavljivanje traje do 5. jula, a spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta, strukovnih škola kao i studijskih programa može se videti na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, nezavisnog tela nadležnog za akreditaciju.

Na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu (UB) na osnovnim studijama mesta ima za oko 15.000 brucoša, od toga 9.500 budžetskih, a prema najavi prorektorke Nade Kovačević ovoga puta veliko je interesovanje mladih za računarske fakultete.

Iz Ministarstva podsećaju da je rad visokoškolskih ustanova izvan sedišta zabranjen, osim ukoliko je to predviđeno aktom o akreditaciji i ukoliko postoji dozvola za rad.Prošle godine na UB najtraženiji su bili Elektrotehnički fakultet, Matematički, Fakultet bezbednosti, Fakultet sporta, ali i tradicionalno interesantni medicina, stomatologija, ekonomija.I za mašinstvo lani se prijavilo više studenata od upisne kvote, a mesta su popunili i Tehnološko-metalurški i Poljoprivredni fakultet.

Školarina za samofinasirajuće studente kreće se od 240.000 na arhitekturi do 60.000 na Šumarskom fakultetu ili 50.000 na Tehničkom fakultetu u Boru, koji je takođe u sastavu UB.Za program softverskog inženjerstva na Elektro-tehničkom fakultetu treba platiti 223.200 dinara, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja cena je 147.000, na medicine od 120.000 do 125.000, veterini 120.000, Matematičkom fakultetu 120.000 dinara, objavljeno je u objedinjenom konkursu na sajtu UB.

Školovanje na Filološkom fakultetu košta 119.000, Filozofskom 118.548 dinara, ekonomiji od 85.272 do 112.200 dinara, Učiteljskom 90.000, biologiji i geografiji 80.000, Šumarskom 60.000 dinara.

Govoreći o preporuci Ministarstva prosvete da se studenti oslobode troškova prijemnog ispita prorektorka Kovačević rekla je da prijemni ispiti ipak nose dodatne troškove.Imamo po dva i tri puta više prijavljenih, treba organizovati ispit, potrebne su prostorije, priprema materijala, navela je ona.Liste prijavljenih kandidata biće istaknute najkasnije do 6. jula, a polaganje prijemnih ispita zakazano je od 7. do 10 jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track