GODIŠNJICA STRELJANJA SRBA: Milan Nedić odgovoran za masakr u Kragujevcu?

Obeležena godišnjica stravičnih streljanja nedužnih Srba 1941.

GODIŠNJICA STRELJANJA SRBA: Milan Nedić odgovoran za masakr u Kragujevcu?

Društvo -
Nemci su četu generala i predsednika vlade Milana Nedića stavili pod svoju kontrolu bez njegovog znanja, a od nedićevaca su tražili da biraju ko će biti streljan, tvrdi istoričar Bojan Dimitrijević, dok Predrag Marković veruje da je premijer bio upoznat sa zločinom

BEOGRAD - U masovnom streljanju 2.794 građana Kragujevca, među kojima je bilo i 217 mališana, učenika osnovnih škola i gimnazije, učestvovali su i pripadnici trupe Milana Nedića, srpskog premijera za vreme nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata, kažu istoričari.Ovaj masakr, koji se desio 20. i 21. oktobra 1941. godine, a koji predstavlja jedan od najgnusnijih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, počinile su jedinice nacističke Nemačke, ali su im nedićevci pomagali tako što su „preporučivali“ i prikupljali građane za streljanje.Krvoločni pirIstoričar Bojan Dimitrijević ovo potvrđuje, ali i dodaje da je urađeno bez Nedićevog znanja.- Nedićeva trupa se slučajno u tom trenutku našla u Kragujevcu, jer je u toku bilo formiranje čete. Nemački komandant je te ljude stavio pod kontrolu Nemačke bez Nedićevog znanja - navodi Dimitrijević i dodaje da je u tom periodu bio prekid telefonskih veza na relaciji Beograd-Kragujevac i da je Nedić za ovaj zločin saznao tek nakon što je sve bilo okončano. Navodno, kako Dimitrijević tvrdi, saznavši šta se desilo, Nedić je hteo da podnese ostavku, ali mu to Nemci nisu dozvolili.Sa druge strane, istoričar Predrag Marković ne veruje da se krvoločni pir u Kragujevcu odigrao bez znanja kvislinške, marionetske vlade u Srbiji.- Sama činjenica da nijedan od članova Nedićeve čete, kao ni ljotićevci iz Kragujevca s Marisavom Petrović na čelu, nisu bili kažnjeni zbog toga dokaz je da on nije bio protiv streljanja - kaže Marković, koji smatra da Milan Nedić ne treba da bude rehabilitovan jer, kako kaže, niko ko je učestvovao u ubijanju sopstvenog naroda zarad interesa drugog ne sme biti pošteđen.Služen molebanInače, u spomen-parku Šumarice juče je, u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, služen moleban i održana komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kad je u tom gradu streljano više hiljada građana. Vence na spomenik streljanim đacima i profesorima su položili i predstavnici republičke skupštine, Vlade, ambasadori Nemačke, Francuske, Slovačke, BiH, Crne Gore, Kine i Palestine, predstavnici ambasada Ruske Federacije, Izraela, Belorusije i Rumunije.

Sporna rehabilitacija... Milan Nedić
Sporna rehabilitacija... Milan Nedić

PORODICA NA OKUPU Rođačko-funkcionerski susret u Kragujevcu GRADONAČELNIK NIKOLIĆ DOČEKAO MAMU I TATUKRAGUJEVAC - Kako nalaže protokol u svečanim prilikama, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i prvoj dami Dragici Nikolić dobrodošlicu na antiratnu manifestaciju „Veliki školski čas“ u Kragujevcu poželeo je gradonačelnik Kragujevca, njihov sin Radomir Nikolić. On je oca i majku dočekao na stazi na ulazu u kompleks kod spomen-obeležja streljanim đacima i profesorima Kragujevačke gimnazije u Šumaricama, kraj kojeg je održan „Veliki školski čas“.- Nekako mi je lepše nego dok me je dočekivao Verko - uz osmeh je dobacio predsednik svojim saradnicima posle protokolarnog pozdravljanja s mlađim Nikolićem.Ovo je prvi put da predsednika Srbije i njegovu suprugu na „Velikom školskom času“ dočekuje Radomir Nikolić u ulozi gradonačelnika, koji je svog prethodnika Veroljuba Stevanovića smenio 28. oktobra prošle godine.(B. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track