SARADNJA VOJSKI SRBIJE I SAD: Zajednički ćemo poboljšati stabilnost u regionu i Evropi
Foto: AP 2013

Komandant kopnene vojske SAD za Evropu visoko ocenio VS

SARADNJA VOJSKI SRBIJE I SAD: Zajednički ćemo poboljšati stabilnost u regionu i Evropi

Društvo -
General-potpukovnik Frederik Ben Hodžis zadovoljan je saradnjom sa srpskom vojskom i naveo je da postoji mnogo mogućnosti za zajedničku obuku i delovanje

NIŠ - Komandant kopnene vojske SAD za Evropu, general-potpukovnik Frederik Ben Hodžis, prilikom dvodnevne posete Srbiji susreo se s načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem i posetio komandu kopnene vojske u Nišu, gde se sastao s komandantom KOV Srbije, general-pukovnikom Milisavom Simovićem.Posetio je bazu „Jug“, gde je otvorio novi Centar za simulaciju, koji je donacija SAD, a na kraju se u Nišu družio s članovima Kluba srpsko-američkog prijateljstva i predstavnicima grada.-Mislim da je srpsko gostoprimstvo vrlo iskreno i toplo i moj prvi utisak je veoma optimističan. Oseća se da Srbija želi da bude pozitivan član Evrope i sveta i da želi da da svoj doprinos - naglasio je general Hodžis u Nišu.Govoreći o saradnji vojski SAD i Srbije, Hodžis je istakao da vidi mnogo mogućnosti za zajedničko obučavanje i rad, koji će poboljšati stabilnost i bezbednost Evrope, a kad je reč o međusobnoj saradnji, on njeno povećanje vidi u oblasti inženjerije, uklanjanja mina, ali i u povećanju uvežbanosti zajedničkih patrola vojske Srbije i Kfora.- Srbija je uključena u mirovne misije širom sveta i time šalje poruku drugim zemljama kako vidi svoje mesto u svetu - rekao je general Hodžis.Govoreći o izbegličkoj krizi u Evropi, general je visoko ocenio ulogu Srbije u njenom rešavanju.- Veoma sam optimističan kad vidim na koji način Srbija odgovara na ovu krizu, s dosta humanosti. Ali mislim da je ključ za rešenje situacije sa izbeglicama da se svi pobrinu za rešavanje na njenom izvoru. Srećan sam što su SAD donirale više od četiri milijarde dolara regionu i nadam se da će evropske zemlje tešnje sarađivati kako bi rešile tu krizu - naglasio je general.

O srpskom kolegiPOHVALE GENERALU MILISAVU SIMOVIĆU- Komandant KOV Srbije general Simović izuzetan je vojnik i Srbija je srećna što ga ima. Upoznao sam ga u Nemačkoj i za pet minuta me je impresionirao svojim pozitivnim i energičnim stavom, a sad sam došao u posetu na njegov poziv i osećam se mnogo prijatnije nego kad sam ovde bio prvi put, 1995. godine, u vreme Dejtonskog sporazuma - istakao je general Hodžis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track